03:59:08 20.05.2024
Stiri

TÂRG // Ce burse sau taxe de studii sunt la UNIVERSITĂȚILE de peste hotare

Social 20.03.2015 17:34 Vizualizări4417 Autor: Daniela Hadei
TÂRG // Ce burse sau taxe de studii sunt la UNIVERSITĂȚILE de peste hotare


Zeci de tineri din R. Moldova au participat astăzi la cel mai mare Târg Internațional de Universități, MIEF, unde au discutat direct cu reprezentanții instituțiilor de învățământ care au venit să-și prezinte ofertele.

Modalitățile de aplicare la studii, taxe, condiții, dar și burse, astea au fost întrebările de bază care i-au frâmântat pe viitori studenți.

Tinerii au format cozi la universitățile din Anglia, Germania, Olanda, SUA, Danemarca și România, iar o mare parte dintre ei spun că optează pentru studiile de peste hotare pentru că ar fi mai calitative.

„Am venit aici pentru a ne căuta un viitor mai bun. Optez pentru studii în Marea Britanie sau Germania. Încă nu știu exact ce specialitate vreau să urmez, dar aș alege dintre Arhitectură, Relații Internaționale, Medicină. Încă nu sunt sigură. Consider să studiile de peste hotare ne oferă un schimb de experiență, iar scopul meu este să mă întorc acasă și pun în practică cele învățate”, ne spune Carolina Roibu, elevă în clasa a X-a.

La fel de entuziasmată este și colega ei, Anastasia, care a precizat că vrea foarte mult să-și urmeze studiile peste hotare, dar nu este sigură că ar vrea să se mai întoarcă acasă, ba mai mult, dacă ar putea, și-ar lua și părinții cu ea.

„Eu optez pentru Franța, Marea Britanie, SUA și Germania, pentru că sunt țări dezvoltate, iar studiile sunt la un nivel înalt și cred că acolo sunt mai multe avantaje decât la noi. Încă nu m-am gândit dacă aș vrea să mă întorc acasă. Voi vedea cum vor fi circumstanțele. Părinții mă susțin foarte mult și-mi spun că-mi vor un viitor mai bun. Pentru ei nu este important să mă întorc în țară, iar dacă va fi totul bine, îi voi lua cu mine”, ne zice eleva.

Dacă unii expozanți sunt pentru a doua oară la târgul de la Chișinău, alții sunt pentru prima dată, dar promit să mai participe și pe viitor.

„Universitatea noastră este o școală de business și management internațional în domeniul turismului și cel hotelier. Studiile durează trei ani pentru licență și doi ani pentru masterat. Limita de vârstă pentru înscriere este de 24 de ani. Avem 32 de școli la nivel internațional, iar studiile se fac în limba țării unde se află școala. De exemplu, la Moscova se poate studia în rusă, la Madrid în spaniolă, în Franța în limba franceză, deci, depinde de destinație. Suntem prima școală mondială la nivel de rețea. Oferim și burse studenților, dar începând cu anul doi, depinde de activitatea pe care o desfășoară în primul an. Avem un hotel în campus, iar studenții au posibilitatea să lucreze acolo. O săptămână se studiază, o săptămână să face practică în hotelul din campus. Pentru primul an nu se oferă bursă, deoarece universitatea nu știe ce au făcut tinerii în liceu, dar depinde de cât de motivați sunt ei să studieze la noi la facultate. Pentru țările membre UE, taxa de studii este de 7 200 de euro pe an, se poate plăti lunar, iar pentru cei din afara UE taxa este de 11 400 de euro pe an. În prezent, avem o studentă din R. Moldova care este în anul doi de studii”, a precizat Alexandra Evelina Ciută, studentă în anul trei la Școala Internațională de Business Hotelier și Management în turism „VATEL”, în sudul Franței, și reprezentantul universității la târgul de la Chișinău.

Școala este pentru prima dată la târgul de la Chișinău, iar tânăra ne spune că studiile la „VATEL” sunt „interesante și elegante”.

„În primul an de studii am făcut o practică de patru luni în Monaco, în al doilea an – o practică de cinci luni în Ibiza, deci, lucrăm într-un mediu internațional, ceea ce înseamnă că majoritatea studenților, la absolvirea studiilor, au posturi de muncă”, a mai precizat reprezentanta școlii „VATEL”.

Universitatea Româno-Americană din România este pentru a doua oară la târgul organizat la Chișinău, iar o noutate este că, pentru următorul an de studii, această instituție oferă locuri fără taxă.

„Suntem o instituție privată, dar este anul în care am reușit ca din locurile noastre să oferim 20% fără taxă. Noi nu facem diferențiere între studenții veniți din România sau cei veniți din R. Moldova, toți sunt tratați la fel. Universitatea are programe de licență și de masterat atât în limba română, cât și în engleză. Aplicările se pot face online, la sediul universității din București sau se va putea aplica la centrul de înscrieri pe care îl vom deschide în Chișinău. Am avut un centru de înscrieri și anul trecut și vrem să-l redeschidem și anul acesta. Dacă studenții nu reușesc să se încadreze în locurile oferite fără taxă, avem disponibile locurile cu taxă între 700 sau 800 de euro pe an pentru programele de licență sau de master în limba română și de 2 200 de euro sau de 2 400 de euro pentru studiile cu predare în limba engleză. Universitatea are 24 de ani de existență și avem foarte mulți studenți din R. Moldova”, ne explică Lucian Botea, cadru didactic la Universitatea Româno-Americană.

Și Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, România, a venit cu oferte bune pentru tinerii din R. Moldova atât pentru licență, masterat, dar și doctorat. „Elevii din R. Moldova pot concura pentru un loc de buget, dacă ei au diplomă de Bacalaureat obținută în România, dacă diploma este obținută în R. Moldova, elevii pot candida doar pentru un loc cu taxă. Important este că taxa are aceeași valoare ca și pentru un student din România, ceea ce este un mare avantaj. Taxele sunt în jur de 2 200 și 2 800 de lei românești pe an și se pot achita în patru rate egale”, a explicat Corina Rotar, doctor, lector universitar și reprezentant al Universității Babeș-Bolyai.

Târgul din acest an este la cea de-a doua ediție, iar organizatorii spun că îl vor organiza în fiecare an.

„În sală sunt 11 țări din străinătate și 6 din România. Ne așteptăm la un număr foarte mare de vizitatori, astfel încât avem peste 3 mii de înregistrări online și ne așteptăm ca tinerii să calce pragul târgului, dacă nu în prima zi, atunci în cea de-a doua. Atât astăzi, cât și mâine vor fi prezentări, care vin să învețe studenții cum să beneficieze de o experiență internațională și să se pregătească pentru studii în străinătate. Sperăm să avem o ediție anuală, pentru că interesul studenților de a studia peste hotare crește pe zi ce trece”, a declarat Ana Zatuşevschi, PR manager MIEF.

Evenimentul va avea loc și mâine la „Casa Sărbătorii” de pe teritoriul Centrului „Moldexpo”, iar în cadrul târgului Internațional de Universități la Chișinău participă peste 25 de expozanți din R. Moldova, România, Ungaria, Bulgaria, Germania, Grecia, Cehia, SUA, Danemarca, Olanda, Marea Britanie, Franța și Elveția.

În cadrul evenimentului, tinerii au posibilitatea să discute cu reprezentanții instituțiilor de învățământ despre ce înseamnă să fii student la o universitate internațională, despre programele de licență, master, doctorat, schimb de experiență, școli de vară și voluntariat.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anatomia unui scanda...

13.05.2024 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria...

10.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Contopirea „Zilei Vi...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md