03:11:51 27.04.2024
Stiri

Hărțile lumii sunt greșite. Cum arată, de fapt, continentele

Actualitate 14.09.2020 09:27 Vizualizări2084 Autor: Ziarul National
Hărțile lumii sunt greșite. Cum arată, de fapt, continentele


Hartile pe care le stim arata o imagine deformata a planetei. In realitate, Rusia si America de Nord sunt mult mai mici decat Africa si o parte semnificativa a tarilor din emisfera nordica au o alta marime in realitate.

Imaginea deformata a hartilor pe care le stim se datoreaza proiectului Mercator, din 1596, scrie BBC. O problema majora a hartilor e traducerea unei lumi sferice intr-o harta plata. Majoritatea hartilor realizate inaintea secolului 16 aveau forme bizare, de la conuri la inimi, tocmai pentru a reda o imagine cat mai precisa.

Gerardus Mercator a incercat a ofere lumii o harta plata pe care o puteau utiliza marinarii. Cartograful a vrut sa pastreze forma exacta a tarilor si continentelor, insa acest tel l-a fortat sa schimbe marimea unor tari, greseala ce continua pana in zilele noastre, potrivit Daily Mail.

In special in emisfera nordica se pot observa diferente notabile. Tarile scandinave, de exemplu, par mai mari decat India, insa subcontinentul indian e de 3 ori mai mare decat toate puse la un loc. Africa pare mult mai mare decat alte continente atunci cand marimile tarile sunt ajustate pentru a se conforma cu realitatea.

Ajustarea a fost realizata de Neil Kaye, un cercetator de date climaterice, ce a pornit de la harta Mercator si a modificat marimile tarilor asa cum sunt ele in realitate. Chiar daca in emisfera sudica nu se observa schimbari majore, intreaga structura a emisferei nordice se modifica semnificativ.

Nu e prima data cand greselile importante din hartile lumii sunt rectificate, insa. In ciuda numeroaselor observatii si eforturi de a inlocui hartile Mercator cu unele ce reprezinta realitatea, ajustarea marimii tarilor lasa goluri semnificative intre tari in imaginile plate, scrie digi-word.tv.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md