08:43:40 26.04.2024
Stiri

Parlamentul aprobă rectificările la bugetul de stat propuse de Guvernul Chicu. Opoziția: „Buget ELECTORAL”

Actualitate 10.09.2020 14:54 Vizualizări1041 Autor: Ziarul National
Parlamentul aprobă rectificările la bugetul de stat propuse de Guvernul Chicu. Opoziția: „Buget ELECTORAL”


Proiectul de lege privind modificarea Legii bugetului de stat pentru anul 2020 a fost aprobat astăzi în prima lectură de către deputați.

În timp ce reprezentanții guvernării laudă Guvernul Chicu pentru gestionarea finanțelor publice pe timp de pandemie, opoziția acuză faptul că rectificările la bugetul de stat sunt „electorale și politice”.

Potrivit proiectului de lege, care va fi propus deputaților în ședința de mâine a Parlamentului pentru votul în lectura a doua, finală, volumul bugetului de stat pentru anul 2020 se diminuează la venituri cu 649,5 milioane de lei, până la 37,201 miliarde de lei, iar la cheltuieli – cu peste 1,856 de miliarde de lei, până la 53,2 miliarde.

Astfel, deficitul bugetar a ajuns la 15,999 miliarde de lei, acesta constituind 7,8% din Produsul Intern Brut.

Socialistul Vlad Batrîncea a ținut să accentueze faptul că pensionarii vor primi câte un ajutor de 900 de lei, iar medicii - salarii cu 30% mai mari, guvernarea reușind aceste lucruri „chiar și pe timp de pandemie”. Tot el a spus că ajutorul oferit agricultorilor în acest an depășește suma impozitelor plătite de aceștia în anul trecut.

„Este un buget electoral și politic”, a punctat vicepreședintele Parlamentului, Alexandr Slusari, afirmând că pensionarii nu au primit banii promiși când au avut ei nevoie, ci în octombrie, atunci când „îi trebuie lui Igor Dodon”, adică în ajunul alegerilor prezidențiale.

Și șeful Comisiei parlamentare pentru controlul finanțelor publice, deputatul PPDA, Igor Munteanu, a criticat faptul că Guvernul a tăiat bani de la domenii importante, cum ar fi circa 500 de milioane de lei de la domeniul sănătății, deși suntem în plină criză pandemică, nu a găsit bani pentru a compensa pierderile agricultorilor din cauza secetei, în schimb a suplimentat cu 100 de milioane de lei bugetul Ministerului Afacerilor Interne: „Am înțeles că domeniul cel mai vital din R. Moldova este MAI”.

De asemenea, opoziția a remarcat faptul că actuala guvernare a ratat mai multe finanțări din exterior și nu va semna nici în luna septembrie noul Memorandum cu FMI, care presupune o finanțare de 550 de milioane de dolari.

Deputații ar urma să ia o decizie finală în ceea ce privește rectificările la bugetul de stat în ședința de vineri, 11 septembrie.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md