15:31:14 26.04.2024
Stiri

Intelectualii de la Chișinău, declarație de SOLIDARITATE cu Svetlana Aleksievici din Belarus, laureată a Premiului Nobel pentru Literatură: „Respingem declaraţiile lui Igor Dodon, care a recunoscut legitimitatea alegerilor din Belarus”

Actualitate 10.09.2020 17:19 Vizualizări1659 Autor: Ziarul National
Intelectualii de la Chișinău, declarație de SOLIDARITATE cu Svetlana Aleksievici din Belarus, laureată a Premiului Nobel pentru Literatură: „Respingem declaraţiile lui Igor Dodon, care a recunoscut legitimitatea alegerilor din Belarus”


Intelectualii şi oamenii de creaţie din Republica Moldova sprijină adresarea Svetlanei Aleksievici, laureată a Premiului Nobel pentru Literatură, membru al Prezidiului Comitetului Coordonator al mişcării de rezistenţă din Belarus, şi sunt alături de poporul belarus în lupta lui pentru democraţie şi pentru respectarea libertăţilor fundamentale ale omului.

Într-un apel publicat miercuri pe rețelele de socializare, Svetlana Aleksievici anunța că necunoscuți îi sună la ușa apartamentului, după ce toți ceilalți membri ai Consiliului de Coordonare al opoziţiei din Belarus au fost reținuți.

„Condamnăm ca inumane şi anacronice metodele represive ale autorităţilor beloruse împotriva protestatarilor pașnici şi cerem punerea în libertate a membrilor opoziţiei democratice şi a tuturor deţinuţilor politici. Poporul belarus este singurul suveran care îşi poate determina destinul. Suntem solidari cu acest popor şi solicităm iniţierea unui dialog între putere şi societate.

Respingem declaraţiile lui Igor Dodon, care a recunoscut legitimitatea alegerilor din Belarus, contestate de observatorii internaţionali şi de statele europene, şi care consideră că acţiunile represive ale autorităţilor de la Minsk sunt doar „treburi interne” ale statului belarus”, se arată într-o „declarație de solidaritate” semnată de Uniunea Scriitorilor din Moldova, Centrul PEN, Uniunea Editorilor din Moldova și Institutul de Filologie „B.P. Hasdeu”.

Amintim că, pe 9 septembrie, ambasadorii din România, Lituania, Suedia, Cehia, Austria și alte state europene au mers miercuri acasă la Svetlana Alexievici, membru al Consiliului de Coordonare al opoziţiei din Belarus, pentru a preveni o eventuală arestare a acesteia. Alături de diplomați, în fața blocului în care trăiește scriitoarea s-au strâns și sute de cetățeni.

Svetlana Aleksievici a scris pe rețelele sociale un apel în care cerea solidaritate cu opoziția din Belarus și anunța că persoane necunoscute îi sună la ușă:

„N-a mai rămas nimeni dintre prietenii mei, tovarăși de idei, din Consiliul de Coordonare. Toți sunt fie la închisoare, fie au fost izgoniți din țară. Astăzi l-au luat pe ultimul, pe Maxim Znak.

Mai întîi ne-au furat țara, acum îi răpesc pe cei mai buni dintre noi. Dar în locul celor smulși dintre noi, vor veni alții, cu sutele. Acum nu s-a ridicat un consiliu de coordonare. S-a ridicat țara. Vreau să repet ce am spus mereu. Nu am pregătit o lovitură de stat. Nu am vrut să rupem țara în două. Am vrut ca în societate să înceapă dialogul. Lukașenko spune că nu vorbește cu strada — cu sutele de mii de oameni care ies în stradă în fiecare duminică, în fiecare zi. Asta nu e strada. E poporul. Oamenii ies în stradă cu copii mici, încrezători în victorie.

Și mai vreau să mă adresez intelighenției ruse, cum i se zice după obiceiul vechi. De ce tăceți? Auzim în sprijinul nostru doar câteva voci. De ce tăceți când vedeți cum e călcat în picioare un popor mic și mândru? Suntem, totuși, frații voștri.

Iar poporului meu vreau să-i spun că-l iubesc. Că mă mândresc cu el.

Uite, iar îmi sună un necunoscut la ușă…”.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md