06:44:55 26.04.2024
Stiri

Dosarul profesorilor de la „Orizont”: Fostul director al SIS, Vasile Botnari, a SCĂPAT de pușcărie. „Cel ce a distrus șapte familii e acasă, în libertate, bucurându-se de viață”

Actualitate 09.09.2020 09:19 Vizualizări2293 Autor: Ziarul National
Dosarul profesorilor de la „Orizont”: Fostul director al SIS, Vasile Botnari, a SCĂPAT de pușcărie. „Cel ce a distrus șapte familii e acasă, în libertate, bucurându-se de viață”


Fostul șef al Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Vasile Botnari, unicul demnitar care și-a recunoscut vina vizavi de expulzarea ilegală de acum doi ani a șapte profesori turci de la rețeaua de licee „Orizont”, care au ajuns în pușcăriile regimului Erdogan, a fost condamnat acum o lună.

Anunțul a fost făcut abia ieri-seară de către procurorul general Alexandr Stoianoglo în cadrul unei emisiuni de la Tv8.

Potrivit lui Stoianoglo, Botnari, singurul învinuit în dosarul profesorilor turci, a fost condamnat cu suspendare, după ce a întors statului cele 125 de mii de euro, achitate de stat după condamnarea la CtEDO în acest caz, dar și 19 mii de euro, cât a costat închirierea avionului cu care cei șapte angajați ai liceelor „Orizont” au fost duși în Turcia în ziua în care au fost răpiți din clase, de pe stradă sau de acasă.

„Noi am cerut de la instanță permisiunea de a publica rezumatul acestui dosar. Sentința a fost pronunțată aproximativ acum o lună. El și-a recunoscut vina. (...) El a achitat benevol 125 de mii de euro, pierdute de Republica Moldova la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, și a achitat 380 de mii de lei pentru avionul care a fost arendat pentru transportarea profesorilor turci”, a declarat procurorul general.

Stoianoglo nu a putut spune la câți ani de pușcărie cu suspendare a fost condamnat Botnari, adăugând că fostul director SIS a fost influențat în acest caz de către fostul lider al democraților Vlad Plahotniuc.

CITIȚI și Doi ani de la EXPULZAREA celor șapte profesori de la liceele „Orizont”: Niciun reprezentant al fostei guvernări de la Chișinău NU a răspuns pentru această decizie condmanată la CtEDO. „Botnari a fost luat sub protecție de Dodon”

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Sergiu Litvinenco, a remarcat faptul că, în timp ce profesorii turci stau în pușcărie, Botnari e liber și merge în fiecare zi la copiii săi acasă.

„Citesc că Vasile Botnari, denumit „vânzătorul de oameni”, ar fi fost condamnat penal. Doar că… cu suspendare. Adică omul nu e în pușcărie, ci acasă, în liberate bucurându-se de viață. Cel ce a distrus 7 familii în care copiii au rămas fără tată este practic absolvit de orice răspundere. Asta e „justiția” pe care o construiește Dodon… Asta e ceea de ce trebuie să scăpăm obligatoriu la alegerile prezidențiale. Și să construim o justiție adevărată în care să se facă dreptate. În care hoții și criminalii să facă ani grei de pușcărie pentru fărădelegile comise și viețile distruse”, a comentat deputatul pe Facebook.

„125 000 de euro, suma achitată de Guvern în baza condamnării CtEDO, un 350 000 de lei, costul serviciilor de transport aviatic, și o persoană condamnată cu suspendarea condiționată a executării pedepsei. Procurorul general nici nu știe măcar la ce termen Botnari a fost condamnat... Egal cu 7 persoane răpite, torturate și condamnate ilegal. Cineva stă prost cu balanța”, a scris pe Facebook și avocatul Vadim Vieru.

CITIȚI și MASTERCLASS de la procurori cum să privatizezi pe bani puțini, deținând funcții înalte în stat, bunuri publice și să SCAPI de pedeapsă: Cazul „Casa Presei” și fosta cantină a Guvernului

Amintim că profesorii turci au fost condamnați de către regimul lui Recep Tayyip Erdogan în total la 59,3 ani de închisoare pentru faptul că fac parte dintr-o organizație rivală actualului președinte al Turciei, condusă de Fetullah Gulen, refugiat în SUA.

Vedeți mai jos pedepsele primite de către profesorii turci, trimiși pe mâinile lui Erdogan în 2018:

Feridun Tufecchi, fost director al filialei din Ceadâr-Lunga a rețelei de licee „Orizont” - condamnat la şapte ani şi şase luni de închisoare.

Sedat Hasan Karacaoğlu, director general adjunct al rețelei de licee „Orizont” – condamnat la opt ani și trei luni de închisoare.

Yasin Özdil, directorul Departamentului relații cu publicul al rețelei de licee „Orizont” - condamnat la 12 ani de închisoare.

Riza Dogan, directorul filialei din Durlești al rețelei de licee „Orizont” - condamnat la șapte ani și jumătate de închisoare.

Müjdat Çelebi, directorul financiar al rețelei de licee „Orizont” - condamnat la nouă ani de închisoare.

Sarkis Airi, profesor la rețeaua de licee „Orizont” – condamnat la șase ani de închisoare.

Hüseyin Bayraktar, profesor la rețeaua de licee „Orizont” – condamnat la nouă ani de închisoare.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md