04:18:54 27.04.2024
Stiri

FOTO // Veșmintele purtate de Mitropolitul Gavriil Bănulescu-Bodoni, găsite într-un cavou de lângă Mănăstirea Căpriana, RESTAURATE la Iași

Actualitate 09.09.2020 15:14 Vizualizări2011 Autor: Ziarul National
FOTO // Veșmintele purtate de Mitropolitul Gavriil Bănulescu-Bodoni, găsite într-un cavou de lângă Mănăstirea Căpriana, RESTAURATE la Iași MECC


Vestigiile vestimentației liturgice a Mitropolitului Gavriil Bănulescu-Bodoni, extrase în anul 2016 din cavoul din preajma Bisericii Adormirea Maicii Domnului de la Mănăstirea Căpriana, sunt restaurate la Iași, România, cu bani din Uniunea Europeană.

Ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov, a semnat marți Acordul de prelungire a termenului de conservare-restaurare, în cadrul Laboratorului Specializat al Complexului Muzeal Național „Moldova” din Iași, a vestimentației respective care a fost extrasă din cavou cu ocazia canonizării de acum patru ani a Înaltului Ierarh de către Biserica Ortodoxă Rusă.

La semnarea Acordului au participat prof. univ. dr. hab. Gheorghe Postică, conducătorul șantierului arheologic de la Mănăstirea Căpriana, și Mariana Gugeanu, specialist în restaurarea textilelor istorice, autorul lucrării de conservare-restaurare a vestigiilor vestimentației liturgice a Mitropolitului Gavriil Bănulescu-Bodoni.

Semnarea Acordului a fost prilejuită de faptul, că începând cu anul 2016, în cadrul Laboratorului specializat de la Complexul Muzeal Național „Moldova”, Iași, cu aprobarea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, sunt supuse procesului de conservare-restaurare vestigiile de vestimentație liturgică arhierească a Mitropolitului Gavriil Bănulescu-Bodoni, inclusiv Mitra, Dulama, Stihaul, Sacosul, Brâul, Epitrahilul, Omoforul Mare, Mânecuțe, Paramanul, Bedernița, la care se adaugă Crucea decorație, Crucea de mână și alte piese secundare.

Potrivit ministerului de la Chișinău, specialiștii restauratori au reușit, până la mijlocul anului 2020, să conserveze/restaurareze un număr impunător dintre piesele descoperite, care în continuare se vor înscrie printre cele mai însemnate obiecte de patrimoniu cultural al Republicii Moldova.

La etapa actuală, proiectul de conservare-restaurare a vestimentației liturgice a mitropolitului G. Bănulescu-Bodoni este întregit de un proiect transfrontalier UE - R. Moldova, promovat de Complexul Muzeal „Moldova” Iași în cooperare cu Mănăstirea Căpriana, care se va finaliza în doi ani cu formarea și inaugurarea Muzeului Mănăstirii Căpriana, în cadrul căruia, în cele mai bune condiții tehnice și de securitate, vor fi etalate piesele unicat a vestimentației liturgice a Sf. Ierarh Gavriil Bănulescu-Bodoni.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md