13:34:23 26.04.2024
Stiri

Svetlana Tikhanovskaia și soțul ei ar putea fi nominalizați la Premiul Nobel pentru Pace. Tusk: „Va fi un semnal puternic dacă UE va face această nominalizare”

Actualitate 09.09.2020 17:37 Vizualizări1108 Autor: Ziarul National
Svetlana Tikhanovskaia și soțul ei ar putea fi nominalizați la Premiul Nobel pentru Pace. Tusk: „Va fi un semnal puternic dacă UE va face această nominalizare”


Liderul Partidului Popularilor Europeni, Donald Tusk, consideră că Uniunea Europeană ar transmite un puternic semnal de apreciere și recunoaștere față de cetățenii implicați în protestele pașnice din Belarus, dacă i-ar nominaliza pe opozanta Svetlana Tikhanovskaia și soțul său la Premiul Nobel pentru Pace.

„Cred că va fi un semnal puternic dacă UE îi va nominaliza pe Svetlana Tikhanovskaia și soțul ei Serghei, aflat încă în închisoare, la Premiul Nobel pentru Pace, pentru a aduce un omagiu tuturor belarușilor implicați în cea mai pașnică mișcare din ultimii ani”, a scris fostul președinte al Consiliului European pe contul de Twitter în urmă unei ședințe de lucru cu Grupul PPE din Parlamentul European.

De asemenea, Donald Tusk le-a mulțumit popularilor europeni din Parlamentul European pentru sprijinul lor manifestat față de cei care se luptă în Belarus pentru libertatea de exprimare și noi alegeri prezidențiale: „Vă mulțumesc pentru angajamentul și sprijinul vostru univoc pentru prietenii noștri din Belarus. Niciunul dintre noi nu știe cum și când se va termina lupta lor pentru libertate, dar știm cu toții cine are dreptate”.

Tihanovskaia, care a contestat victoria proclamată a preşedintelui în exerciţiu și care a fost obligată să se refugieze în Lituania după ce a primit amenințări la adresa copiilor săi, a cerut forţelor de ordine şi de securitate, într-o înregistrare video, să înceteze să mai sprijine regimul preşedintelui Aleksandr Lukaşenko. Ea a precizat că, dacă vor face acum acest lucru, comportamentul lor din trecut va fi iertat.

Tot ea a fost cea care i-a îndemnat pe belaruși să iasă duminică la un „marș al libertății” prin centrul Minskului, care s-a transformat în cel mai mare protest antiguvernamental în cei 29 de ani de la proclamarea independenței Belarusului.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md