04:34:03 05.05.2024
Stiri

Șeful „Moldovagaz”, despre gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău: „Astăzi e mai convenabil de procurat gazul de la Gazprom”

Actualitate 08.09.2020 14:29 Vizualizări1972 Autor: Ziarul National
Șeful „Moldovagaz”, despre gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău: „Astăzi e mai convenabil de procurat gazul de la Gazprom”


Gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău, construcția căruia a fost finalizată în luna august curent, este „o alternativă de asigurare a securității energetice” a R. Moldova, pentru „a nu depinde doar de Est”, recunoaște șeful companiei „Moldovagaz”, Vadim Ceban.

Totuși, Ceban afirmă că astăzi ar fi mai „convenabil” ca R. Moldova să cumpere gaze naturale de la „Gazprom”-ul rusesc cu care conducerea „Moldovagaz” negociază în prezent un contract de furnizare a gazelor pentru viitorii trei ani.

„La noi vin deja anumite solicitări de cooperare din partea unor furnizori din România, lucru absolut firesc. Noi vom acționa după reguli europene. În primul rând, vom vedea care este aspectul economic de furnizare. Fiind furnizor de ultimă opțiune și la tarife reglementate, evident că trebuie să demonstrăm eficiență și costul cel mai minim de procurare a gazelor naturale. Noi ne vom uita care sunt rutele optime, care este costul de procurare, dar dacă ne referim la ziua de astăzi, e convenabil de procurat gazul de la „Gazprom”. În primul rând, costul gazului include toate costurile adiacente, inclusiv transportul până la hotar. Dacă vorbim despre ruta alternativă, aici vom acționa după așa-zisele reguli de intrare-ieșire și vom vedea unde va fi prețul mai convenabil. Azi „Gazprom”-ul ne oferă condiții mai bune”, a afirmat Vadim Ceban, într-o conferință de presă.

CITIȚI și Premierul României, MESAJ pentru „AUTORITĂȚILE VREMELNICE” din R. Moldova: „Nu politizați tema gazoductului Ungheni- Chişinău”

Aceeași sursă a precizat că prin gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău vom putea procura nu numai gaze de peste Prut, ci și din alte state europene, cum ar fi Austria, de exemplu.

Deocamdată, partenerii din România ar urma să construiască, până în luna octombrie a anului 2021, toată infrastructura adiacentă, necesară pentru funcționalitatea gazoductului Iași-Chișinău, a mai spus șeful de la „Moldovagaz”.

Amintim că lungimea totală a conductei care vine din România este de 120 km, iar capacitatea de transport anuală este de circa 1,5 miliarde metri cubi de gaze naturale. Recent, directorul general al „Transgaz” din Romania, Ion Sterian, afirma că, după instalarea stației de comprimare şi reglare de la Gherăeşti, către 1 ianuarie 2021 vor putea fi transportate în Republica Moldova 4 milioane de metri cubi de gaze pe zi.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
03.05.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu ne deprindem, ...

29.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Avatarul Partidului Șor

26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md