05:53:43 26.04.2024
Stiri

Doi ani de la EXPULZAREA celor șapte profesori de la liceele „Orizont”: Niciun reprezentant al fostei guvernări de la Chișinău NU a răspuns pentru această decizie condmanată la CtEDO. „Botnari a fost luat sub protecție de Dodon”

Actualitate 06.09.2020 13:15 Vizualizări1775 Autor: Ziarul National
Doi ani de la EXPULZAREA celor șapte profesori de la liceele „Orizont”: Niciun reprezentant al fostei guvernări de la Chișinău NU a răspuns pentru această decizie condmanată la CtEDO. „Botnari a fost luat sub protecție de Dodon” Nadejda Roșcovan


O înțelegere ticăloasă dintre regimurile de la Chișinău și Ankara trimitea la închisoare, exact acum doi ani, șapte profesori turci de la rețeaua de licee „Orizont” din R. Moldova.

Profesorii au fost răpiți, în dimineața zilei de 6 septembrie 2018, de pe stradă, din clase sau de-acasă, urcați pe-ascuns într-un avion și trimiși în Turcia pentru acuzația de „terorism”, care nu a fost probată public niciodată.

Aceștia au fost condamnați de către regimul lui Recep Tayyip Erdogan în total la 59,3 ani de închisoare.

La Chișinău, însă, nimeni nu a răspuns încă pentru această decizie condamnată la nivel internațional. R. Moldova a fost condamnată la CtEDO și obligată să achite 125 de mii de euro familiilor acestor profesori, „vânduți” pentru aproape 9 milioane de euro pe care Turcia i-a trimis la Chișinău pentru reparația Președinției în care s-a mutat, la scurt timp, Igor Dodon, așa cum acuză mai multe voci sonore de la Chișinău.

Unica persoană ce și-a asumat vina în acest caz este fostul director al Serviciului de Informații și Securitate, Vasile Botnari, care este cercetat, așa cum anunța acum câteva luni procurorul general Alexandr Stoianoglo, pentru abuz de serviciu și riscă șase ani de pușcărie.

Cu toate acestea, deși au trecut doi ani de la expulzarea profesorilor turci, în acest caz nu este nicio finalitate, lucru taxat de către lidera Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu.

„Acum doi ani, 7 profesori au fost răpiți din casele lor de agenți ai statului și deportați spre a fi închiși în temnițele turcești. Nimeni nu a fost pedepsit. Dodon și Plahotniuc sunt vinovații principali ai deportării ilegale a celor 7 profesori. Din cauza lor, Republica Moldova a fost condamnată la CEDO pe acest caz. Despre ce valori ale familiei vorbește Dodon, când el a distrus 7 familii? Despre ce valori tradiționale, despre ce lege a ospitalității vorbește Dodon, când el a dat afară de pe pământul nostru 7 oameni care-și făceau meseria cu cinste și pe care-i găzduiam? Ca un laș, Dodon s-a spălat pe mâini de orice răspundere.

Nimeni nu a putut justifica această gravă încălcare a drepturilor omului. Nimeni din cei responsabili nu și-a cerut iertare pentru 7 familii distruse, pentru copiii rămași fără tată. Iar fostul director al SIS, Vasile Botnari, omul care îndeplinea toate indicațiile lui Plahotniuc a fost luat sub protecție de Dodon, pe care-l servește cu devotament”, a punctat fostul premier.

Vedeți mai jos pedepsele primite de către profesorii turci, trimiși pe mâinile lui Erdogan în 2018:

Feridun Tufecchi, fost director al filialei din Ceadâr-Lunga a rețelei de licee „Orizont” - condamnat la şapte ani şi şase luni de închisoare.

Sedat Hasan Karacaoğlu, director general adjunct al rețelei de licee „Orizont” – condamnat la opt ani și trei luni de închisoare.

Yasin Özdil, directorul Departamentului relații cu publicul al rețelei de licee „Orizont” - condamnat la 12 ani de închisoare.

Riza Dogan, directorul filialei din Durlești al rețelei de licee „Orizont” - condamnat la șapte ani și jumătate de închisoare.

Müjdat Çelebi, directorul financiar al rețelei de licee „Orizont” - condamnat la nouă ani de închisoare.

Sarkis Airi, profesor la rețeaua de licee „Orizont” – condamnat la șase ani de închisoare.

Hüseyin Bayraktar, profesor la rețeaua de licee „Orizont” – condamnat la nouă ani de închisoare.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md