09:17:43 26.04.2024
Stiri

Aleksandr Lukașenko: Dacă opoziția preia conducerea, va fi BAIE de SÂNGE în Belarus. Va ucide oameni și copiii acestora. Ce s-a întâmplat în Ucraina va părea o plimbare în parc

Actualitate 03.09.2020 11:14 Vizualizări1254 Autor: Ziarul National
Aleksandr Lukașenko: Dacă opoziția preia conducerea, va fi BAIE de SÂNGE în Belarus. Va ucide oameni și copiii acestora. Ce s-a întâmplat în Ucraina va părea o plimbare în parc Belta


Președintele bielorus Aleksandr Lukașenko a declarat că, dacă opoziția va ajunge să guverneze, va urma un război civil atât de sângeros, încât ce a fost în Ucraina va părea o „plimbare în parc”.

El a încercat să-i sperie pe oameni, spunându-le că adversarii săi politici le vor ucide copiii dacă vor ajunge la putere. Cu o situație economică șubredă și o criză sanitară declanșată de epidemia de coronavirus, Belarus trece de câteva săptămâni și printr-o profundă criză politică.

Lukașenko se confruntă cu cele mai ample mișcări contestatare din cei 26 de ani de când conduce țara. El a fost declarat câștigător al alegerilor prezidențiale, dar organizarea și rezultatul oficial al scrutinului sunt puternic contestate de oameni în stradă.

Sute de mii au protestat, reacția forțelor de ordine controlate de Lukașenko în fața manifestanților pașnici fiind una brutală. Mai mulți oameni au murit, sute au fost răniți, iar peste 7 000 au fost arestați. UE a anunțat că nu recunoaște rezultatele alegerilor și că pregătește sancțiuni economice.

Lukașenko a declarat că, dacă adversarii săi politici vor ajunge să preia puterea, aceștia vor diviza țara și se va ajunge la război civil.

„Vreau să protejez ce am creat 25 de ani cu mâinile noastre. Am ridicat țara din ruine, din cenușă. Mii și milioane de oameni mă susțin. Știu că, dacă ei vin la putere, vor distruge tot, vor începe să ucidă oameni și copiii acestora. Nu va fi o lustrație, cum spun ei, ci o baie de sânge. Ce s-a întâmplat în Ucraina va părea o plimbare în parc!”, a amenințat Aleksandr Lukașenko, citat de B1 TV.

Luni, el a evocat ideea unui referendum, într-o încercare de a mai calma spiritele: „Tocmai de aceea cred că, deși avem un sistem un pic autoritar, președintele protejează sistemul judiciar. Trebuie să facem un sistem care să funcționeze indiferent de personalități, inclusiv Lukașenko”.

Tot luni, Lituania, Estonia şi Letonia au declarat persona non grata, pentru o perioadă nedeterminată, 30 de persoane, în frunte cu preşedintele Aleksandr Lukaşenko. Acuzațiile sunt de fraudă electorală și represiune împotriva manifestanților pașnici pro-democrație.

Pe lângă şeful statului, pe listă sunt reprezentanți ai aparatului și administrației președintelui, Comisiei Electorale Centrale a țării, ministerelor Afacerilor Interne și Justiției, Procuraturii Generale și altor departamente.

Mai mult decât atât, statele baltice au cerut Uniunii Europene să adopte imediat sancțiuni similare împotriva oficialilor din Belarus.

Marți, Aleksandr Lukașenko a recunoscut că l-a împiedicat pe şeful Bisericii Catolice, Tadeusz Kondrusievici, să revină din Polonia. El a acuzat Biserica Catolică de susţinere a opoziţiei şi a manifestaţiilor, iar despre Kondrusievici a afirmat că a primit misiuni concrete în Polonia și că a încălcat legea.

Monseniorul Tadeusz Kondrusiewicz a încercat să revină în Belarus, dar a fost oprit la graniţă, fără explicaţii. Într-o declarație pentru un post de televiziune catolic polonez, el afirmase că toate indiciile arată că alegerile din 9 august nu au fost corecte. Cât despre proteste, a susținut că bielorușii s-au schimbat în acești ultimi 26 de ani și acum sunt dispuşi să-şi apere drepturile.

În replică, Lukaşenko a acuzat bisericile catolice din Belarus că fac propagandă împotriva lui şi a statului. Totuşi, el a exclus posibilitatea de a le închide.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md