11:34:34 26.04.2024
Stiri

Un test rapid pentru COVID-19, cu rezultat în 15 minute, ar putea fi lansat la sfârșitul lunii septembrie

Actualitate 02.09.2020 11:14 Vizualizări1298 Autor: Ziarul National
Un test rapid pentru COVID-19, cu rezultat în 15 minute, ar putea fi lansat la sfârșitul lunii septembrie


La finalul lunii septembrie ar putea fi lansat un test rapid de depistare a infecției cu noul coronavirus, al cărui rezultat apare în doar 15 minute. Anunțul a fost făcut marți, de reprezentanții grupului farmaceutic elvețian Roche, informează AFP, potrivit Agerpres.

Este vorba despre un test pentru antigenele SARS-CoV-2, care va fi lansat în parteneriat cu compania sud-coreeană SD Biosensor Inc. Testul va putea fi achiziționat, în primă fază, de statele care recunosc „marcajul CE”, etichetă obligatorie pentru produsele care urmează să fie comercializate în cadrul Uniunii Europene.

„La lansare, 40 de milioane de teste rapide SARS-CoV-2 vor fi disponibile în fiecare lună. Această capacitate va fi mai mult decât dublă la sfârşitul acestui an pentru a răspunde la cererea de teste a sistemelor de sănătate din întreaga lume'', a transmis grupul Roche, printr-un comunicat de presă.

Testul rapid va fi destinat atât persoanelor care prezintă simptome specifice infecției cu noul coronavirus, cât și asimptomaticilor și i-ar putea ajuta pe specialiștii din domeniul sănătății să obțină mult mai rapid confirmarea dacă o persoană suspectă este sau nu infectată cu SARS-CoV-2.

Potrivit sursei citate, studiile efectuate până acum pe 426 de probe de la două centre independente, au arătat că testul are o sensibilitate de 96,52% și o specificitate de 99,68%.

Elvețienii de la Roche intenționează să depună o cerere de ”autorizare de urgenţă” și la Agenţia americană pentru medicamente.

Vaccinul anti-COVID dezvoltat de Universitatea din Oxford ar putea fi gata în două luni

Între timp, la nivel mondial, continuă cursa pentru descoperirea unui vaccin eficient împotriva noului coronavirus.

În aproximativ două luni ar putea fi gata vaccinul anti-COVID dezvoltat de Universitatea din Oxford, potrivit unui înalt oficial al Institutului Serum din India, care a primit drepturi de producție și comercializare a produsului.

Rusia și China au anunțat deja că au vaccinuri, însă eficiența acestora este pusă la îndoială de comunitatea științifică.

Vaccinul lui CanSino Biologics, care a fost aprobat pentru uz militar în China, este în esență o formă modificată a adenovirusului de tip 5 (Ad5). Compania poartă discuții pentru a obține o validare de urgență în mai multe țări, înainte să finalizeze etapa verificării pe scară largă, anunța, recent, Wall Street Journal.

Un vaccin care a fost dezvoltat de Institutul Gamaleya din Moscova, ce a primit aprobare în Rusia la începutul luniii august în ciuda testării limitate, se bazează atât pe Ad5, cât și pe un al doilea adenovirus ceva mai puțin comun. Federația Rusă ar fi dezvoltat deja un al doilea vaccin anti-COVID, intitulat EpiVacCorona.

România va primi la începutul lunii ianuarie peste un milion de doze de vaccin din care speră și R. Moldova să beneficieze

În ceea ce privește România, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat că țara va beneficia la începutul lunii ianuarie de primele doze de vaccin pentru noul coronavirus, respectiv peste un milion de doze.

„La nivelul comunității europene noi suntem angrenați și suntem prinși în această initiativă, urmând ca, din ianuarie, poate, să beneficiem și de primele doze de vaccin. Comunitatea Europeană va primi primele 30 de milioane, într-o primă tranșă, având discuții și contracte ferme cu o serie de firme, iar noi urmând să primim o parte din aceste vaccinuri, raportat la numărul populației. Din cele 30 de milioane de doze de vaccin care vor fi primate într-o primă tranșă, noi primim 4%. În general, 1.290.000 de doze”, a spus Nelu Tătaru.

Menționăm că șeful Agenției Naționale a Medicamentelor și Dispozitivelor Medicale de la Chișinău, Eremei Priseajniuc, a solicitat recent ajutorul României pentru a achiziționa vaccinuri împotriva COVID -19, dar și Remdesevir.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md