18:18:15 26.04.2024
Stiri

DOC // Un membru al CSM, incomod guvernării Dodon, riscă să-și piardă funcția: ANI arată că Dorel Musteață a deținut două funcții concomitent, iar judecătorul susține că e vorba de acuzații „alogice și nefondate”

Actualitate 26.08.2020 10:58 Vizualizări2642 Autor: Ziarul National
DOC // Un membru al CSM, incomod guvernării Dodon, riscă să-și piardă funcția: ANI arată că Dorel Musteață a deținut două funcții concomitent, iar judecătorul susține că e vorba de acuzații „alogice și nefondate”


Fostul președinte interimar al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Dorel Musteață, actualul membru al aceleiași structuri care este incomod actualei guvernări, ar putea rămâne fără funcție.

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) anunță că a emis act de constatare în privința acestuia pentru că ar fi încălcat regimul juridic al incompatibilităților.

Inspectorii de integritate arată că, din februarie 2019 până în iulie 2020, în timpul exercitării calității de membru al CSM, Musteață a admis stare de incompatibilitate de funcție, deținând în același timp și calitatea de membru al Consiliului Institutului Național al Justiției (INJ).

Membrul CSM a explicat că a obținut funcția de membru al Consiliului INJ în decembrie 2018 în calitate de magistrat la Judecătoria Chișinău, instituție care l-a detașat în CSM în octombrie același an.

Musteață a calificat drept „alogice”, „nefondate” și „lipsite de suport legal” aceste acuzații, afirmând că cele două funcții nu ar fi incompatibile. Mai mult, potrivit lui, dacă ar fi urmată această logică, toate deciziile INJ din anul 2006 încoace ar fi lovite de nulitate, întrucât în calitate de membri ai acestui Consiliu sunt procurori și judecători care nu au dreptul să mai dețină funcții remunerate, în afară de cele didactice.

„În sensul legislației cu privire la Consiliului Superior Magistraturii, instituția desemnează judecătorii în Consiliul INJ, care își exercită atribuțiile sale, iar cei care sunt detașați din funcția de judecător la CSM nu dispun de dreptul de a accede în cadrul acestui Consiliu”, a remarcat, de cealaltă parte, inspectorul de integritate, potrivit căruia Musteață a avut la dispoziție termenul legal de 30 de zile pentru a demisiona din una dintre cele două funcții.

Acest lucru a fost realizat abia în iulie 2020, când, la cererea acestuia, a fost emisă o hotărâre prin care s-a încetat calitatea sa de membru în Consiliul INJ, depășind astfel cu mult termenul prescris de lege.

Dacă actul de constatare va rămâne definitiv, ANI va sesiza instituția competentă pentru a iniția procedura de încetare înainte de termen a mandatului actual de membru al CSM.

La fel, Dorel Musteață riscă să nu mai aibă dreptul de a exercita o funcție publică sau de demnitate publică, cu excepția funcțiilor electorale, pentru un termen de trei ani, urmând să fie înscris și în Registrul Interdicțiilor al ANI.

Membrul CSM poate să conteste actul emis de ANI în instanța de judecată.

Anterior, Dorel Musteață a anunțat că actuala guvernare ar face presiuni la adresa sa, vorbind și despre un dosar deschis pe numele său pentru a-l determina să fie mai „cooperant” în cadrul CSM.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md