04:08:04 26.04.2024
Stiri

Cauza RĂPIRII și EXPULZĂRII profesorilor turci din R. Moldova, pe masa Comitetului de Miniștri a Consiliului Europei: „Legislația nu prevede garanții și remedii eficiente împotriva îndepărtării abuzive a străinilor declarați persoane indezirabile”

Actualitate 28.07.2020 11:31 Vizualizări1451 Autor: Ziarul National
Cauza RĂPIRII și EXPULZĂRII profesorilor turci din R. Moldova, pe masa Comitetului de Miniștri a Consiliului Europei: „Legislația nu prevede garanții și remedii eficiente împotriva îndepărtării abuzive a străinilor declarați persoane indezirabile”


Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei va verifica, în perioada 29 septembrie - 1 octombrie curent, măsurile pe care le-a întreprins Republica Moldova în vederea executării cauzei Ozdil și alții, care vizează cei șapte profesori de la rețeaua de licee „Orizont” răpiți pe 6 septembrie 2018 din stradă, de acasă sau din sălile de clasă și duși în aceeași zi cu un avion în Turcia unde au fost predați regimului Erdogan.

R. Moldova a fost condamnată de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO), care a constatat că reținerea și „îndepărtarea” cetățenilor turci de pe teritoriul Moldovei în Turcia a fost contrară art. 5 și art. 8 din Convenția Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO), autoritățile de la Chișinău încălcând toate garanţiile legale oferite de dreptul internațional și național când a „îndepărtat” reclamanții.

Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM) și Asociația „Promo-LEX” au transmis, pe 24 iulie curent, Comitetului de Miniștri o comunicare în care arată că legislația națională în vigoare nu prevede garanții și remedii eficiente împotriva îndepărtării abuzive a străinilor declarați persoane indezirabile, iar autoritățile responsabile de securitatea statului nu motivează decizia de declarare a persoanelor drept indezirabile, inclusiv în procesul de judecată și nu informează persoanele vizate despre aceasta.

CITIȚI și Aproape 60 de ani de ÎNCHISOARE, pe conștiința fostului șef al SIS, Vasile Botnari

Totodată, notează experții de la „Promo-LEX” și CRJM, considerentele de securitate națională nu pot prevala asupra legalității și supremației legii, iar examinarea apelului ulterior îndepărtării din țară lipsește o eventuală hotărâre în favoarea străinului de orice efect util, fiindcă aceasta nu are efect suspensiv.

CITIȚI și Șefa de la Biroul Migrație și Azil, pusă sub învinuire în cazul EXPULZĂRII ILEGALE a celor șapte profesori turci de la „Orizont”, a REVENIT la serviciu. Aceasta a apărut alături de premierul Chicu la o ședință la Guvern

La fel, în Republica Moldova atunci când expulzarea este dispusă pentru motive de securitate naţională sau de ordine publică, persoana poate fi îndepărtată într-un stat unde viața îi va fi pusă în pericol ori va fi supusă torturii, tratamentelor inumane sau degradante.

ONG-urile de la Chișinău au îndemnat Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei să le solicite autorităților moldovenești asigurarea că judecătorii și alți angajați publici vor respecta în practică articolele 5 și 8 din CEDO atunci când decid cu privire la oportunitatea declarării străinilor persoane indezirabile, modificarea Legii nr. 200 din 2010 privind regimul străinilor în Republica Moldova pentru a oferi remedii și garanții eficiente împotriva îndepărtării abuzive a străinilor persoane indezirabile prin, introducerea obligației de motivare a oricărei decizii care declară o persoană indezirabilă și comunicarea acestor motive străinului, suspendarea hotărârii primei instanțe până la soluționarea cauze în apel, dar și introducerea interdicției absolute a transferului unui străin în țări în care acesta riscă a fi supus torturii tratamentului inuman sau degradant sau unui proces de judecată neechitabil.

CITIȚI și Mesajul SFÂȘIETOR al rețelei de licee „Orizont”, la un an de la RĂPIREA celor șapte profesori turci în R. Moldova și întemnițați în Turcia: „Șapte familii distruse, 18 copii au rămas fără tată”

Experții de la Chișinău mai solicită introducerea dreptului persoanelor declarate indezirabile în R. Moldova de a alege țara în care acestea pot fi îndepărtate și aplicarea unor sancțiuni adecvate și prompte tuturor persoanelor implicate în îndepărtarea cetățenilor turci, în scopul prevenirii unor incidentele similare pe viitor.

Cei șapte profesori turci de la rețeaua de licee „Orizont” au fost reținuți în dimineața zilei de 6 septembrie 2018, iar peste câteva ore au fost urcați în avion și trimiși în Turcia, fără ca rudele lor rămase aici să fie informate. Ulterior, aceștia au fost plasați în penitenciare din Turcia și condamnați la ani grei de pușcărie numai pentru că ar fi apropiați unui rival al actualului președinte turc, stabilit în SUA. Cei șapte s-au adresat la CEDO și Curtea Europeană le-a dat câștig de cauză, iar Guvernul a fost obligat să le plătească reclamanților câte 25 000 de euro (în total 175 000 de euro).

Singurul învinuit în acest dosar este fostul director al Serviciului de Infromații și Securitate, Vasile Botnari. Dosarul pe numele acestuia a fost expediat în judecată după mai bine de doi ani de la expulzarea profesorilor turci, pe 4 februarie 2020, Vasile Botnari recunoscându-și vina și luându-și „răspunderea asupra sa”. Botnari riscă până la șase ani de pușcărie pentru abuz de serviciu.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md