11:28:53 04.05.2024
Stiri

„Crimă la nivel naţional asupra mediului și sănătăţii populaţiei”: Peste 70 de ONG-uri din R. Moldova CRITICĂ presiunile președintelui Igor Dododn asupra MADRM de a permite irigarea livezilor cu ape din subteran

Actualitate 24.07.2020 15:18 Vizualizări1485 Autor: Ziarul National
„Crimă la nivel naţional asupra mediului și sănătăţii populaţiei”: Peste 70 de ONG-uri din R. Moldova CRITICĂ presiunile președintelui Igor Dododn asupra MADRM de a permite irigarea livezilor cu ape din subteran


Peste 70 de organizații neguvernamentale din R. Moldova cer, prin intermediul unei declarații publice, declararea moratoriului pe subiectul irigării cu apă din subteran până la finalizarea studiului științific complex și conservarea și utilizarea rezervelor strategice de apă din subteran doar în scopuri potabile.

Declarația a fost făcută la scurt timp după ce președintele Igor Dodon a anunțat că i-a cerut Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului să permită irigarea cu ape din subteran a livezilor și este adresată Ambasadorului UE în Republica Moldova, Peter Mihalko, Parlamentului, Guvernului și Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului.

În declarația făcută publică, organizaţiile membre ale Platformei Naţionale a Forumului Societăţii Civile al Parteneriatului Estic şi organizaţiile societăţii civile din domeniul protecţiei mediului acuză presiuni din partea lui Igor Dodon şi a grupurilor de interese din domeniul agriculturii privind modificarea cadrului normativ în scopul folosirii rezervelor strategice de apă potabilă din subteran pentru irigare.

„Şeful statului neglijează prevederile cadrului legislativ şi opinia instituţiilor ştiinţifice şi, în urma declaraţiilor sale iresponsabile şi populiste în faţa fermierilor, forţează Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului să dea avize pozitive la o aventură care pune în pericol solurile fertile din Republica Moldova. Deja de şapte ani, anumite reţele obscure şi grupuri de presiune, invocând volumul redus de ape posibile de folosit pentru irigare şi folosind ca pretext seceta hidrologică, fac lobby pentru modificarea prevederilor din Legea Apelor, care să le permită acces nelimitat la utilizarea apelor subterane în alte scopuri decât cele potabile. (Actualmente, Legea Apelor nr. 272/2011 prevede expres prin art.45, al. „(1) Folosinţa apelor subterane cu proprietăţi potabile în alte scopuri decât cel al alimentării cu apă potabilă şi cu apă menajeră este interzisă.”)

Volumul redus de ape de suprafaţă se datorează şi faptului că râurile mici au fost transformate în canale pentru apele uzate, iar majoritatea deţinătorilor de lacuri nu au Regulamente de gestionare şi nu-si asumă responsabilitatea de menţinere a calităţii/cantităţii apei şi terenurilor fondului apelor. Precum se ştie, îmbunătăţirea calităţii apelor de suprafaţă este foarte costisitoare şi statul nu şi-a determinat până în prezent nicio viziune politică de ansamblu pentru revitalizarea apelor de suprafaţă”, acuză semnatarii declarației.

Potrivit ONG-urilor de mediu, calitatea proastă a apelor de suprafaţă şi schimbările climatice cu care ne confruntăm afectează volumele resurselor de apă, iar prin legiferarea folosirii apei din subteran pentru irigare, fără un studiu complex şi comprehensiv, punem în pericol direct aprovizionarea cu apă potabilă a milioane de cetăţeni din R. Moldova.

„Problema calităţii şi cantităţii apei potabile în Republica Moldova impune o atenţie sporită acestui subiect, iar păstrarea rezervelor de apă pentru consum uman este şi trebuie să fie o prioritate absolută. Mai ales că cercetările indică drept nesatisfăcătoare (nesigură) calitatea apei în Republica Moldova, iar populaţia din mediul rural este de circa două ori mai dezavantajată decât cea din mediul urban. (...) De asemenea, până la ora actuală nu există informaţii concrete în ceea ce priveşte calitatea şi volumul depozitelor de apă subterană din republică şi nicio viziune ştiinţifică sau de politică de mediu cum ar trebui ele folosite în beneficiul tuturor cetăţenilor şi a solurilor”, cităm din aceeași adresare.

Prin urmare, organizațiile neguvernamentare consideră „o crimă la nivel naţional asupra mediului, ecosistemelor naturale, sănătăţii populaţiei şi securităţii ecologice, „legiferarea” accesului la resursele strategice de apă potabilă în scopuri de irigare. Inevitabil, irigarea cu apele subterane va genera degradarea solurilor şi va lipsi localităţile din republică de apă potabilă, ceea ce va duce la o catastrofă umană”.

„Cerem preşedintelui Igor Dodon să înceteze imediat politica perfidă de învrăjbire şi de contrapunere între ecologişti şi fermieri, fiindcă ecologiştii au fost şi au rămas prietenii agriculturii durabile şi a tuturor producătorilor agricoli, care au grijă de natură şi de soluri, şi de viaţa şi sănătatea generaţiilor prezente şi viitoare.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
03.05.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu ne deprindem, ...

29.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Avatarul Partidului Șor

26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md