02:53:30 27.04.2024
Stiri

R. Moldova riscă să PLĂTEASCĂ 7,5 MILIOANE de euro din cauza controversatului program „cetățenie prin investiție”: Un deputat cere Procuraturii să stabilească cine a semnat contractul PĂGUBOS pentru R. Moldova

Actualitate 24.07.2020 15:37 Vizualizări2106 Autor: Ziarul National
R. Moldova riscă să PLĂTEASCĂ 7,5 MILIOANE de euro din cauza controversatului program „cetățenie prin investiție”: Un deputat cere Procuraturii să stabilească cine a semnat contractul PĂGUBOS pentru R. Moldova


R. Moldova ar putea fi obligată să plătească circa 7,5 milioane de euro în calitate de despăgubiri pentru abrogarea controversatei legi care permitea acordarea cetățeniei R. Moldova contra investiții.

Cel puțin, așa susține ministrul Economiei și Infrastructurii, Sergiu Railean, într-un răspuns oferit deputatului Alexandru Slusari. Partenerul Guvernului în acel program, compania Henley & Partners, cere întoarcerea unor cheltuieli în valoare de 2,492 de milioane de euro și ar putea solicita despăgubiri de până la cinci milioane de euro.

„La 11 iulie 2018, Ministerul Economiei al R. Moldova a semnat un contract de implementare a Programului de acordare a cetățeniei prin investiții сu compania Henley & Partners, înregistrată în Dubai. (...) După anularea firească a programului acordării cetățeniei contra cost, care era foarte periculos pentru republica noastră, compania Henley & Partners cere de la R. Moldova aproape 2,5 milioane de euro euro în calitate de pretinse cheltuieli de promovare după formula prevăzută în contract. Plus riscăm să achităm acestei firme conform prevederilor contractului și niște venituri ratate în valoarea deocamdată necunoscută. Cine va răspunde pentru acest contract dezavantajos pentru republica noastră? Îndemn public Procuratura Generală să autosesizeze pe acest subiect”, a declarat Alexandru Slusari.

Menționăm că, până acum, în baza programului anulat de către Parlament în iunie curent, opt străini au primit cetățenia R. Moldova achitând în bugetul de stat 545 de mii de euro. Alte 26 de cereri urmează a fi examinate.

Programul de acordare a cetățeniei prin investiții a fost aprobat de către fosta guvernare democrată, fiind criticat de către opoziție și partenerii de dezvoltare. Experții anticipau întoarcerea în R. Moldova a banilor sustrași din miliardul furat sub formă de „investiții” prin intermediul unor interpuși.



Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md