02:24:47 27.04.2024
Stiri

UE a debursat asistenţa macro-financiară de 100 de milioane de euro, pentru ca R. Moldova să depăşească criza provocată de COVID - 19 ​

Actualitate 21.07.2020 19:21 Vizualizări1669 Autor: Vitalie Hadei
UE a debursat asistenţa macro-financiară de 100 de milioane de euro, pentru ca R. Moldova să depăşească criza provocată de COVID - 19 ​


Viceprim-ministrul Serghei Pușcuța și guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu, au semnat astăzi Acordul de împrumut dintre R. Moldova și UE privind asistența macro-financiară în valoare de 100 de milioane de euro și Memorandumul de înțelegere în acest sens.

„Semnarea prezentului acord de împrumut corespunde întru totul cu interesele R. Moldova și este o expresie a faptului că UE este alături de republica noastră și cetățenii săi în această perioadă de grea încercare pentru întreaga omenire provocată de pandemia COVID-19. Sperăm că putem conta și în continuare pe aceeași susținere generoasă din partea UE. Totodată, Guvernul va continua măsurile necesare pentru integrarea europeană a R. Moldova și realizarea reformelor pe plan intern, de preluare a standardelor europene și respectiv de dezvoltare a țării”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Finanţelor.

Potrivit Acordului, obiectivul acestui împrumut este de a diminua constrângerile de finanțare externă ale republicii, de a atenua balanța de plăți și necesitățile bugetului, precum și de a sprijini R. Moldova în situația financiară actuală.

Împrumutul urmează să fie acordat în două tranșe egale. Debursarea primei tranșe este condiționată de semnarea Memorandumului de înțelegere, în timp ce a doua tranșă va depinde de progresele înregistrate în implementarea prevederilor Memorandumului. Pentru debursarea tranșei II sunt propuse spre realizare şase acțiuni.

Durata acordării împrumutului este de maximum 12 luni, iar maturitatea acestuia este de maximum 15 ani.

Rambursarea împrumutului va avea loc într-o singură plată. Rata dobânzii aplicată pentru fiecare tranșă va depinde de costul la care se va împrumuta Comisia Europeană pe piața financiară internațională.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md