11:24:54 26.04.2024
Stiri

FOTO // Veteranii, BĂTUȚI și târâți pe jos în fața Parlamentului. „Promo-LEX” condamnă reacția VIOLENTĂ a Poliției: „Aplicare disproporționată și nejustificată a forței fizice, a gazelor lacrimogene și a electroșocului de către forțele de ordine”

Actualitate 16.07.2020 21:02 Vizualizări3362 Autor: Ziarul National
FOTO // Veteranii, BĂTUȚI și târâți pe jos în fața Parlamentului. „Promo-LEX” condamnă reacția VIOLENTĂ a Poliției: „Aplicare disproporționată și nejustificată a forței fizice, a gazelor lacrimogene și a electroșocului de către forțele de ordine” Nadejda Roșcovanu, Jurnal.md


Protestul de joi din fața Parlamentului al veteranilor războiului de pe Nistru s-a sfârșit cu rețineri și aplicarea de gaze lacrimogene sau a electroșocului din partea Poliției.

Veteranii au cerut îndeplinirea revendicărilor anunțate anterior pentru a le îmbunătăți condițiile de viață, inclusiv acordarea gratuită de către stat a polițelor de asigurare medicală acestei categorii de populație, stabilirea vârstei de pensionare la 55 de ani, dar și înlăturarea posturilor ilegale din zona de securitate de pe Nistru instalate de separatiști și demisia guvernării Dodon.

În momentul când veteranii au încercat să instaleze un cort, pentru a se proteja de ploaie spun ei, Poliția a intervenit violent, reținând mai mulți manifestanți.

Din imaginile de la fața locului se văd veterani puși cu fața pe asfalt, târâți pe jos de către polițiștii care au recurs și la împrăștierea gazelor lacrimogene, dar și la aplicarea electroșocului.

Trei veterani au avut nevoie de îngrijiri medicale, unul fiind internat la neurologie, au declarat responsabili de la Institutul de Medicină Urgentă.

Șeful adjunct al Inspectoratului General al Poliției, Marin Maxian, a declarat în cadrul unei conferinţă de presă că nouă veterani au fost reţinuţi şi duşi la IP Buiucani, pentru că „au manifestat un comportament violent față de polițiști”.



„Constatăm cu îngrijorare că forțele de ordine au recurs cu multă ușurință la aplicarea forței fizice și altor mijloace speciale din dotare și s-au implicat în violențe care puteau fi evitate. Atragem atenția că intervenția forțelor de ordine la întrunirile publice este admisă doar în condițiile procedurilor descrise expres în legea privind întrunirile. Menționăm, că orice acțiuni ale participanților la întrunire care sînt pașnice și care nu pun în pericol viața sau sănătatea trebuie soluționate doar prin metode legale pașnice non-violente.

Asociația Promo-LEX condamnă aplicarea disproporționată și nejustificată a forței fizice, a gazelor lacrimogene și a electroșocului de către forțele de ordine. În același timp, condamnăm și reacțiile agresive ale participanților la întrunire. Solicităm respectarea cu bună credință a procedurilor de intervenție prevăzute de legea privind întrunirile. Recomandăm insistent forțelor de ordine aplicarea metodelor non-violente de soluționare a incidentelor cu utilizarea dialogului și negocierii”, se arată într-un comunicat de presă al Asociației „Peomo-LEX”.

Veteranii au anunțat un cou protest în centrul Chișinăului, care ar urma să aibă loc duminică, pe 19 iulie.




Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md