05:34:07 27.04.2024
Stiri

Reputat analist occidental: Reconstituirea alianței Blocului „ACUM” și PSRM - cel mai FAVORABIL scenariu pentru depășirea crizei politice din R. Moldova

Actualitate 24.06.2020 15:00 Vizualizări2032 Autor: Ziarul National
Reputat analist occidental: Reconstituirea alianței Blocului „ACUM” și PSRM - cel mai FAVORABIL scenariu pentru depășirea crizei politice din R. Moldova


Reputatul analist occidental Vladimir Socor consideră că reconstituirea alianței dintre Blocul „ACUM” și PSRM ar fi „cea mai bună soluție” pentru depășirea crizei politice, după ce socialiștii și democrații au pierdut majoritatea în Parlamentul R. Moldova.

„Scenariul cel mai favorabil pentru R. Moldova, dar, din păcate, și puțin probabil este scenariul reconstituirii alianței între partidele Blocului „ACUM” și PSRM. Alianță care a existat în perioada iunie-noiembrie 2019. Da, am văzut această declarație a Maiei Sandu (că nu mai are încredere în Dodon n.r.) și poziția dlui Andrei Năstase este aceeași. Mai mult decât atât, Maia Sandu și Andrei Năstase nu mai formează un bloc, așa cum îl formau în perioada alianței cu PSRM-ul... Repet, acesta ar fi scenariul favorabil R. Moldova”, a declarat Vladimir Socor, într-un interviu pentru Europa Liberă.

Acesta a mai adăugat că nu trebuie de vorbit în termeni categorici în privința unui nou mariaj între PSRM și Blocul „ACUM”.

„Știți vorba englezului – să nu spui niciodată „niciodată”. Exclus nu e, dar este foarte puțin probabil. Totuși, suntem obligați să ne gândim care ar fi interesul statului și interesul populației R. Moldova. Ar fi o guvernare cât mai larg reprezentativă. Spectrul politic din R. Moldova este atât de fragmentat, încât nicio guvernare de partid nu poate fi reprezentativă, prin definiție. Iar guvernări nereprezentative conduc la polarizarea societății, învrăjbirea societății. Guvernarea din perioada iunie-noiembrie 2019 a fost cea mai larg reprezentativă și a avut, printre altele, meritul că a reincorporat în sistemul politic acea foarte mare parte a alegătorilor, probabil 40 la sută din alegători, care fuseseră în mod artificial excluși din sistemul politic după anul 2009-2010. Ei s-au găsit din nou reprezentați în sistemul politic. Căderea acestei alianțe în noiembrie 2019 nu a fost necesară, a fost o cădere evitabilă”, a precizat Socor.

Analistul mai spune că Dodon nu ar fi vrut să spargă alianța dintre Blocul „ACUM” și PSRM: „Eu nu cred că a vrut s-o spargă, dar cred că nu s-a împotrivit prăbușirii alianței. În momentul în care a apărut perspectiva prăbușirii alianței, dl Dodon desigur a calculat că această prăbușire ar fi în interesul său”.

Vladimir Socor mai spune că Guvernul Chicu nu ar trebui demis acum.

„Cu siguranță că ar trebui să-și ducă mandatul până la prezidențiale, așa citesc eu, cel puțin. Este și opinia PAS. Nu este și opinia Platformei „DA”. Dar oricare ar fi combinațiile din următoarele săptămâni și luni, acestea nu rezolvă problema fundamentală a R. Moldova – putreziciunea sistemului de guvernare prin partide parlamentare. Constatăm această putreziciune de mulți ani, iar leacul încă nu s-a găsit. Acest sistem a fost introdus în R. Moldova în mod prematur, R. Moldova nu posedă nici instituțiile, nici mentalitățile necesare pentru a gestiona acest sistem și rezultatele le vedem acum. Dl Candu triumfă, încă n-a ajuns la triumful deplin, a ajuns la un triumf de etapă...”, a mai adăugat sursa citată.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md