15:33:07 26.04.2024
Stiri

Ministrul de Externe de la Chișinău NU este de acord că funcțiile de ambasadori sunt împărțite „în stil fanariot” între Dodon, Filip și Diacov, după ce un deputat a oferit PATRU exemple

Actualitate 23.06.2020 16:34 Vizualizări1647 Autor: Ziarul National
Ministrul de Externe de la Chișinău NU este de acord că funcțiile de ambasadori sunt împărțite „în stil fanariot” între Dodon, Filip și Diacov, după ce un deputat a oferit PATRU exemple
Ministrul Oleg Țulea


Orice promovare în cadrul serviciului diplomatic al R. Moldova este realizată „în strictă conformitate cu prevederile legale, în baza principiilor de meritocrație și profesionalism”, susține ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Oleg Țulea.

Ministrul a catalogat drept „regretabile” acuzațiile lansate astăzi de către deputatul Iurie Reniță, care a oferit patru exemple în care funcțiile de ambasadori ar fi „o târguială în stil balcanic și fanariot” între exponenții actualei guvernări - Igor Dodon, Pavel Filip și Dumitru Diacov.

Mai exact, fostul Ambasador Reniță a declarat că în funcția de ambasadori ar fi promovate acum persoane pe linie de partid în defavoarea diplomaților de carieră. De exemplu, deși Emil Druc și Emil Jacotă au primit agrementul Canadei și Azerbaidjanului pentru a fi numiți ambasadori în aceste state, în Azerbaidjan ar urma să plece Ambasador un verișor de-al bașcanului Găgăuziei, Valentin Vlah, iar candidatura lui Emil Druc ar fi ignorată deja de două luni de către Comisia parlamentară pentru politică externă și integrare europeană.

Totodată, Andrei Popov ar fi promovat Ambasador la Viena de către Dumitru Diacov, iar fostul ministru de Externe, Andrei Galbur - Ambasador în Suedia și prin cumul în Norvegia și Finlanda, la solicitarea șefului său Pavel Filip.

CITIȚI și Andrei Popov, REACȚIE la acuzațiile deputatului Iurie Reniță

„Orice declarație politică, de natură să prejuducieze autoritatea și credibilitatea instituțiilor Serviciului Diplomatic, precum și orice tentativă de a influența procesele din interiorul MAEIE, este regretabilă. Am deplina convingere că în cadrul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene activează oameni profesioniști, dedicați promovării intereselor Republicii Moldova pe plan extern și protejării drepturilor cetățenilor săi. În ceea ce privește subiectul numirii ambasadorilor, menționez că orice promovare în cadrul Serviciului Diplomatic este realizată în strictă conformitate cu prevederile legale, în baza principiilor de meritocrație și profesionalism”, susține ministrul de Externe, Oleg Țulea.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md