00:59:52 27.04.2024
Stiri

„Pro Moldova” propune să fie creată o instanță specializată nouă – Curtea Anticorupție a R. Moldova. Padnevici: „Practica țărilor vecine demonstrează că avem nevoie de așa o instituție specializată”

Actualitate 19.06.2020 13:30 Vizualizări1828 Autor: Ziarul National
„Pro Moldova” propune să fie creată o instanță specializată nouă – Curtea Anticorupție a R. Moldova. Padnevici: „Practica țărilor vecine demonstrează că avem nevoie de așa o instituție specializată”


Grupul parlamentar „Pro Moldova” a înregistrat astăzi un proiect de lege care prevede instituirea în R. Moldova a unei instanțe specializate anticorupție. Inițiativa a fost prezentată de către deputații Sergiu Sîrbu și Corneliu Padnevici, potrivit cărora, în prezent, doar într-un caz din 20, figuranții dosarelor de corupție primesc pedepse reale.

Potrivit lor, crearea unei instanțe specializate anticorupție este prevăzută și de Strategia națională anticorupție, dar până acum nu s-a întreprins nimic, inclusiv când deputații din acest grup au fost la guvernare până anul trecut.

„Practica țărilor vecine demonstrează că avem nevoie de așa o instituție specializată, pentru că, în prezent, dosarele de corupție sunt examinate de toate instanțele de fond din toată țara. Acestea nu au specializarea necesară și se întâmplă ca unele dosare să fie examinate superficial. Mai există suspiciuni legate de obiectivitatea unor magistrați, din cauza fenomenului „cumătrismului”. Iată de ce propunem să fie creată o Curte specializată anticorupție la Chișinău”, a declarat astăzi deputatul Corneliu Padnevici.

Colegul său, Sergiu Sîrbu, a prezentat detalii despre viitoarea instanță. Curtea anticorupție ar urma să examineze cauzele în primă instanță și în a doua. Judecătorii urmează să fie selectați printr-o procedură specială. Mai exact, pe lângă Consiliul Superior al Magistraturii se propune să fie instituit un consiliu de experți internaționali, aleși transparent, de organizațiile internaționale din domeniul combaterii corupției la care R. Moldova este parte. Acești experți vor ajuta la selecția judecătorilor, iar în calitate de magistrați la această curte ar putea să fie numiți nu doar reprezentanți din sistemul judecătoresc, dar și experți din domeniu, cu reputație ireproșabilă.

Pentru ca această instanță să fie cu adevărat obiectivă, „Pro Moldova” propune ca judecătorii să aibă un salariu net superior celui sistem, să le fie asigurată securitatea personală și a familiilor.

Autorii speră ca inițiativa va fi aprobată în cel mai scurt timp în prima lectură, iar ulterior documentul va fi supus unor dezbateri largi, cu participarea societății civile, a mediului academic, a tuturor părților interesate. „Să definitivăm proiectul de lege și să vedem rezultate concrete de luptă împotriva corupției”, a spus Sîrbu.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md