04:32:50 27.04.2024
Stiri

Comisia Europeană a dezvăluit strategia UE privind vaccinurile prin care urmărește să accelereze dezvoltarea, fabricarea și punerea la dispoziția populației a vaccinurilor împotriva COVID-19

Actualitate 18.06.2020 15:18 Vizualizări1404 Autor: Ziarul National
Comisia Europeană a dezvăluit strategia UE privind vaccinurile prin care urmărește să accelereze dezvoltarea, fabricarea și punerea la dispoziția populației a vaccinurilor împotriva COVID-19


Comisia Europeană a prezentat miercuri Strategia europeană privind vaccinurile prin care urmărește să dezvolte, fabrice și distribuie vaccinuri împotriva COVID-19.

Potrivit unui comunicat al Executivului european,, un vaccin eficient și sigur împotriva SARS-CoV-2 este atuul principal pentru a obține o soluție permanentă împotriva pandemiei, fiecare lună câștigată în obținerea unui vaccin salvând vieți și miliarde de euro.

Dezvoltarea unui vaccin reprezintă un proces complex și de durată.

Prin strategia prezentată miercuri, care este fundamentată pe mandatul primit săptămâna trecută de la miniștrii Sănătății ai statelor membre UE, Comisia Europeană propune o abordare comună la nivel european, sprijinind dezvoltarea și disponibilitatea unui sigur și eficient vaccin într-un interval de 12-18 luni.

Pentru ca acest lucru să fie posibil, Executivul european punctează că este nevoie de derularea unor teste clinice în paralel cu investiții în capacitatea de producție pentru a asigura milioane de doze în timp util.

„Este momentul pentru știință și solidaritate. Nimic nu este cert, dar am încredere că putem mobiliza resursele necesare în vederea obținerii unui vaccin pentru a combate acest virus odată pentru totdeauna. Trebuie să fim pregătiți să dezvoltăm și să distribuim un astfel de vaccin în întreaga Europă și în lume. Acesta vaccin va fi un progres major în lupta împotriva pandemiei de coronavirus și o mărturie a ceea ce noi, în calitate de parteneri, putem obține atunci când ne punem laolaltă ideile, lucrările de cercetare și resursele. Uniunea Europeană va face tot ce îi stă în putință pentru a se asigura că toată lumea la nivel global va avea acces la vaccin, indiferent de zona în care locuiesc”, a transmis președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, citată de caleaeuropeană.ro.

Comisia își propune astfel să asigure: vaccinuri sigure, de calitate și eficiente, acces rapid la astfel de vaccinuri pentru statele membre și cetățenii acestora, fiind vârf de lance al solidarității la nivel global, acces echitabil, cât mai curând posibil, la un vaccin accesibil ca preț.

Strategia UE este fundamentată pe doi piloni: 1. asigurarea producției de vaccinuri în UE și a unor rezerve suficiente pentru statele membre prin încheierea de angajamente prealabile de achiziție cu producătorii de vaccinuri prin intermediul Instrumentului pentru sprijin de urgență. Pe lângă aceste angajamente, producătorii pot avea acces la fonduri suplimentare și la alte forme de sprijin, 2. adaptarea cadrului de reglementare al UE pentru a ține seama de situația de urgență actuală și recurgerea la mecanismele de flexibilitate normativă existente pentru a accelera dezvoltarea, autorizarea și punerea la dispoziție a vaccinurilor, menținând în același timp standarde adecvate în materie de calitate, siguranță și eficacitate a vaccinurilor.

Pentru a sprijini companiile în dezvoltarea și producerea rapidă a unui vaccin, Comisia Europeană va încheia, în numele statelorm mebre, acorduri cu producători individuali de vaccinuri.

Astfel, pentru a-și asigura dreptul de a achiziționa un anumit număr de doze e vaccin într-un interval de timp dat, Comisia va finanța o parte din costurile inițiale pe care producătorii de vaccinuri trebuie să le asigure, sub forma unor angajamente prealabile de achiziție.

Finanțarea oferită inițial va fi considerată un acont pentru vaccinurile care vor fi cumpărate efectiv de statele membre.

O parte din fonduri va proveni din Instrumentul pentru sprijin de urgență al UE, în valoare de 2,7 miliarde de euro, urmând ca un sprijin financiar adițional să fie disponibil prin împrumuturi de la Banca Europeană de Investiții (BEI).

Criteriile de finanțare

Comisia Europeană va avea în vedere următoarele criterii de finanțarea când vine vorba de a decide ce vaccin să sprijine: rigoarea abordării științifice și a tehnologiei utilizate, rapiditatea punerii la dispoziție la scară largă, costurile, partajarea riscurilor, răspunderea, acoperirea diferitelor tehnologii, implicarea timpurie a autorităților de reglementare din UE, solidaritatea la nivel mondial și capacitatea de aprovizionare prin dezvoltarea capacităților de producție în interiorul UE.

În contextul în care există riscul ca studiile clinice privind un vaccin împotriva COVID-19 să nu fie încununate de succes, stategia prezentată miercuri de Comisia Europeană funcționează ca o poliță de asigurare, fiind un trasfer de responsabilitate de la industrie la autoritățile publice în schimbul garantării unui acces echitabil și la prețuri abordabile pentru statele membre la un vaccin, în cazul în care acesta devine disponibil.

Procesele de reglementare urmează să fie flexibile, rămânând în același timp robuste.

Împreună cu statele membre și cu Agenția Europeană pentru Medicamente, Comisia va valorifica la maximum mecanismele de flexibilitate existente în cadrul UE de reglementare pentru a accelera procesul de autorizare și de punere la dispoziția populației a vaccinurilor viabile împotriva COVID-19. Aceasta include o procedură accelerată pentru autorizare, flexibilitate în ceea ce privește etichetarea și ambalarea, precum și o propunere de acordare a unor derogări temporare de la anumite dispoziții ale legislației referitoare la OMG, pentru a accelera studiile clinice privind vaccinurile și medicamentele împotriva COVID-19 care conțin organisme modificate genetic.

Amintim că un pas important către o acțiune comună a statelor membre a fost deja făcut prin constituirea, de către Franța, Germania, Italia și Țările de Jos, a unei alianțe incluzive pentru un vaccin împotriva coronavirusului. Strategia UE privind vaccinurile va pune în aplicare o abordare comună pentru viitor.

Cele patru state au încheiat săptămâna trecută un contract pentru furnizarea a 400 de milioane de doze de vaccin împotriva coronavirusului cu compania Astrazeneca. Dozele vor fi distribuite și în alte state, iar numărul lor va fi condiționat în funcție de numărul de locuitori. Toate țările din blocul comunitar pot fi incluse în acest program. De altfel, România a anunțat marți, prin ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, că țara noastră s-a alăturat sistemului european pentru vaccin împotriva COVID-19.

La mijlocul lunii mai, Organizația Mondială a Sănătății anunța că Opt vaccinuri împotriva COVID-19 se află în studiile clinice și se testează pe oameni.

La începtul lunii mai, Uniunea Europeană a preluat rolul de lider în această luptă împotriva pandemiei de SARS-CoV-2 și a organizat un teledon mondial în vederea finanțării cercetării și dezvoltării unui vaccin împotriva COVID-19, Bruxelles-ul reușit atunci să strângă contribuții de 7,4 miliarde de euro.

Marele absent al acestui moment au fost Statele Unite, care au încercat să minimalizeze importanța maratonului donațiilor, califcându-l o conferință ”printre atâtea altele”.

În cadrul maratonului donațiilor, care a început la 4 mai, Comisia Europeană a anunțat la finalul lunii mai că va fi lansată împreună cu Global Citizen, o organizație internațională de promovare și apărare a drepturilor civile, o nouă campanie intitulată ”Obiectivul nostru mondial: uniți pentru viitor”.

Campania se va desfășura sub patronajul Comisiei Europene și în parteneriat cu Bloomberg Philanthropies, Fundația Bill & Melinda Gates și Wellcome Trust. Aceasta se va întinde pe patru săptămâni și va culmina cu organiza unui summit internațional pentru strângerea de donații sâmbătă, 27 iunie.

Această campanie este susținută de țările partenere ale inițiativei „Răspunsul mondial la criza provocată de pandemia de COVID-19” – Austria, Belgia, Canada, Franța, Germania, Italia, Mexic, Maroc, Noua Zeelandă, Norvegia, Arabia Saudită, Africa de Sud, Spania, Emiratele Arabe Unite și Regatul Unit – și de Banca Europeană de Investiții. Se așteaptă ca în viitor acestor țări să li se alăture și altele. Organizația Mondială a Sănătății este, de asemenea, un partener-cheie și o susținătoare a eforturilor depuse în acest sens.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md