00:35:18 27.04.2024
Stiri

VIDEO // Chicu vorbește deja despre „VALUL DOI” al COVID-19, deși nu a fost depășit nici primul. Situația devine ALARMANTĂ: „Săptămâna aceasta pot fi și câte 500-600 de cazuri noi pe zi”. Premierul critică opoziția: „Ei ar fi valul trei al virusului”

Actualitate 15.06.2020 10:22 Vizualizări2141 Autor: Ziarul National
VIDEO // Chicu vorbește deja despre „VALUL DOI” al COVID-19, deși nu a fost depășit nici primul. Situația devine ALARMANTĂ: „Săptămâna aceasta pot fi și câte 500-600 de cazuri noi pe zi”. Premierul critică opoziția: „Ei ar fi valul trei al virusului”


R. Moldova ar putea înregistra în această săptămână noi antirecorduri la capitolul infectări cu COVID – 19. Astfel, zilnic ar putea fi înregistrate câte 500 – 600 de cazuri noi, ceea ce ar pune o presiune imensă pe sistemul medical. Autoritățile anunță că vor mai pregăti 2 000 de paturi noi în unitățile medicale, iar premierul Ion Chicu dă asigurări că situația este „sub control”.

„Revine pe agendă, din păcate, COVID – 19, pandemia. Cu îngrijorare remarcăm, de facto, deși nu e declarat - valul doi. Miercuri, joi, vineri am avut antirecord absolut pe plan mondial. Din păcate, suntem și noi în rând cu toții – miercuri antirecord, joi antirecord, deja vineri și sâmbătă mai puțin. Problema recapătă amploare mondială. Explicația este la suprafață - am fost nevoiți să relaxăm unele activități economice, oamenii interacționează masiv. Suntem în situația că nu mai putem aplica starea de urgență, „stai acasă”... Nu putem bloca activitățile economice. Nu putem face asta, pentru că nu mai avem resurse, nu mai avem rezerve. Dacă blocăm economia intrăm în altă criză – imposibilitatea de a plăti salariile și pensiile, imposibilitatea ca oamenii să se poată întreține”, a precizat Chicu astăzi, după ședința săptămânală tradițională cu participarea președintelui republicii și a spicherului.

Oficialul a subliniat că depinde de noi toți dacă pandemia va căpăta proporții în R. Moldova. „Trebuie să ne adaptăm regulilor epidemiologice. Protejați-vă, vă rog, deoarece nu vom putea asigura asistența medicală pentru toți odată. Toate regulile impuse pentru alimentația publică, care se deschide astăzi, pentru piețe alte activități trebuie să fie respectate, altfel instituțiile statului vor sancționa sau închide unitățile care nu asigură protecția respectivă”.

Și în această săptămână R. Moldova va înregistra noi antirecorduri, a declarat Ion Chicu.

„Am discutat cu epidemiologii despre evoluția COVID -19... În această săptămână este aproape sigur că vom avea reînoirea acestor antirecorduri. Reluarea unor activități economice de la 1 iunie o s-o resimțim și săptămâna aceasta. Specialiștii vin cu cifre – 500, 600 de cazuri pe zi. Este o situație pe care o așteptăm în această săptămână, de care suntem pregătiți. MSMPS va pregăti încă 2 000 de paturi în instituțiile medicale, dar și la Centrul „Moldexpo”, pentru ca să facem față acestui nou val de infectări”, a afirmat premierul.

Sursa citată nu a evitat să critice din nou opoziția, care arată spre greșelile comise de autorități în gestionarea pandemiei.

„Ne îngrijorează speculațiile unor politicieni, care induc ideea că R. Moldova este pe primul loc la decese, că e catastrofă. Situația e dificilă peste tot, la fel ca și la noi. Aceste speculații au ca scop destabilizarea situației în țară. Ei cred că pe așa val pot să vină la putere. Ei ar fi valul trei de virus. Toate forțele care doresc să ajute la combaterea bolii, să vină cu apeluri la adresa populației. Trebuie să fim uniți”, a conchis Ion Chicu.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md