04:16:37 26.04.2024
Stiri

VIDEO // Ce au descoperit în spitalele din Transnistria reprezentanții OMS care au mers să vadă cum sunt tratați bolnavii de COVID-19: Laborator neacreditat și protocoale de tratament eronate

Actualitate 09.06.2020 13:59 Vizualizări1492 Autor: Ziarul National
VIDEO // Ce au descoperit în spitalele din Transnistria reprezentanții OMS care au mers să vadă cum sunt tratați bolnavii de COVID-19: Laborator neacreditat și protocoale de tratament eronate


Toți bolnavii din R. Moldova, inlcusiv cei din regiunea transnistreană, trebuie să fie tratați eficient, fapt pentru care autoritățile de la Chișinău îndeamnă așa-zișii reprezentanți ai administrației de la Tiraspol să participe la masa de negocieri pe probleme ce vizează domeniul sănătății.

Îndemnul a fost lansat astăzi de către vicepremierul pentru Reintegrare, Cristina Lesnic, după ce reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) au efectuat, la solicitarea Chișinăului, o vizită tehnică în stânga Nistrului și au elaborat mai multe recomandări în contextul pandemiei de COVID-19.

„În urma autoizolării regiunii transnistrene și nedorinței de a coopera cu autoritățile de la Chișinău, am avut anumite îngrijorări legate de calitatea acțiunilor de limitare a răspândirii noului coronavirus, protocoalelor de tratament și a statisticii anunțate. Pentru a avea informații veridice despre situația cetățenilor noștri din stânga Nistrului, am solicitat reprezentanților OMS să evalueze toate aceste aspecte”, a explicat viceprim-ministra Cristina Lesnic, într-o conferință de presă.

Aceeași sursă a precizat că OMS a elaborat un set de recomandări care au fost transmise asa-zisei administrații transnistrene, care se referă în mod special la perfecționarea laboratorului din regiune, care nu este acreditat, la instituționalizarea definiției standard de caz pentru persoane care se califică pentru testare la COVID-19, consolidarea capacităților specialiștilor locali în domeniul supravegherii în conformitate cu standardele internaționale, elaborarea procedurilor operaționale standard privind schimbul de informații de comun cu Agenția Națională de Sănătate Publică și altele.

Pentru gestionarea cazurilor de infectare, OMS recomandă revizuirea protocoalelor de tratament pentru a fi în conformitate cu protocoalele de tratament pentru COVID-19 ale Republicii Moldova și înființarea împreună cu spitalele din Chișinău a unor proceduri operaționale standard privind schimbul de pacienți și de informații etc.

Cristina Lesnic a mai anunțat că instituția pe care o conduce a recepționat 95 de sesizări din partea lucrătorilor medicali care locuiesc în stânga Nistrului, dar lucrează pe malul drept, că nu li se permite să ajungă la serviciu. Astfel, 40 dintre ei au ales să fie cazați, cu sprijinul financiar al partenerilor de devoltare, pe malul drept al Nistrului, pentru a putea activa în instituțiile medicale.

Menționăm că Biroul Politici de Reintegrare a primit luni o scrisoare din partea așa-zisului reprezentant pentru probleme politice de la Tiraspol prin care se anunță acordul pentru libera circulație a locuitorilor din satele Varnița, Copanca, Molovata Nouă, Cocieri, Pohrebea, Doroțcaia, Coșnița și Pârâta.

Punctele prin care se pot deplasa aceștia sunt Bender-Varnița, Zagornoie-Copanca, Dubăsari-Doroțcaia, Dubăsari-Coșnița, Dubăsari-Cocieri.

Pentru toți ceilalți cetățeni ai Republicii Moldova, accesul pe malul stâng al Nistrului rămâne interzis până cel puțin pe 15 iunie curent.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md