20:11:42 26.04.2024
Stiri

Igor Munteanu: Chicoismul, ruda săracă a jingoismului. Asemenea probleme se rezolvă numai prin demisie

Actualitate 01.06.2020 12:51 Vizualizări2162 Autor: Ziarul National
Igor Munteanu: Chicoismul, ruda săracă a jingoismului. Asemenea probleme se rezolvă numai prin demisie


R. Moldova este o țară extrem de exotică. Un stat în care premierul își începe briefingul de luni-dimineață cu acuzații grave la adresa opoziției și a ONG-urilor finanțate din exterior, care ar vrea lichidarea R. Moldova, are o gravă problemă. Asemenea probleme se rezolvă numai prin demisie.

Repetând de șase ori fraza după care „ei vor să distrugă țara” (opoziția, n.n), ei au dinamitat creditul rusesc (opoziția n.n) și vor să facă în R. Moldova cât mai rău (tot despre acești parlamentari din opoziție e vorba n.n), premierul a ajuns, singur și neajutat de nimeni, pe patru piciorușe vânjoase, la concluzia că „obiectivul lor, al parlamentarilor, este de a-i lăsa pe moldoveni fără stat” (!?). Dar atunci când aproape să se producă fatidicul adevăr al destinului, revine ca un haiduc cu pretenție de tribun antic același I.Chicu și spune: „eforturile celor care vor să distrugă acest stat nu-și vor atinge scopul”. Iar pentru a ne convinge de uriașul său zăcământ natural de optimism, premierul Chicu s-a lăudat cu veniturile ridicate la buget în primele 2 luni ale anului 2020, care ar demonstra, în opinia sa de tehnocrat, „că se poate”, „că mai sunt cărbuni în magazie” și că... trenul își va urma calea neabătut spre”… mai departe”.

Pe la Nord se spune, cu anumite ocazii, „ce să-i faci? N-ai ce-i face”. Totuși, merită să constat că nu există în R. Moldova teme mai profunde pentru acest Guvern Chicu decât lupta cu opoziția. Asta-i serios, altfel spus - primul strat de ciment pus la temelia unei școli filosofice chicoiste este pus temeinic. Acesta (actualul prim-minustru) nu spune că Republica Moldova este azi pe I loc în Europa la rata de infectări și decese (Covid-19) după 12 săptămâni de la începutul pandemiei. Decesele au crescut cu 15%, iar infectările - cu 12%. Astăzi, 1 iunie, R. Moldova a înregistrat 295 de decese de Covid-19, la un număr total de 8 251 de cazuri atestate, iar în ultima săptămână R. Moldova a avut de trei ori mai multe cazuri noi de Covid-19 decât toate țările europene, comparabile ca populație, la un loc. Ca un prim-ministru, care nu-și dădea rând să iasă în primele 40 de zile să citească jalnica sa țidulă despre faptul că totu-i sub control, astăzi acest premier I.Chicu nu are bunul-simț să recunoască că, de fapt, nimic nu-i sub control, că situația este scăpată de sub control și că toate deciziile hazardate din ultimele zile sunt, pur și simplu, criminale. În loc să fie onest cu oamenii, să fie cel puțin util cetățenilor acestei țări, spunându-le cât de gravă e situația reală de sănătate publică, cerându-le să fie prudenți, să rețină că cele mai multe dintre alertele medicale sunt în continuare valabile, acesta iese trufaș și atacă opoziția.

Opoziția răspunde.

Pentru că nu-i prima dată când actualul premier dă semne că vrea să spargă oul tehnocratic în care-a fost adus pe masa Parlamentului, la învestirea sa apocrifă din anul 2019 Ad Domini, eu aș boteza această ieșire a sa la rampa politică drept „chicoism”. Chicoismul actualului premier este, de fapt, un hibrid între ceea ce istoria politică atestă ca „jingoism” (naționalism extremist, manifestat prin atacuri virulente contra unor adversari fictivi sau reali și amenințarea cu utilizarea forței pentru a apăra „statalitatea”) și „ciocoism” (parvenitism, fanariotism și slugărnicie, ori cum spunea marele Vasile Alecsandri, „ciocoismul înseamnă a fi mare cu cei mici și mic cu cei mari”, Dexonline.ro). Primul s-a născut în sec.XIX în Marea Britanie, iar al doilea este un reziduu al unei mai vechi tradiții bizantine, greu de dezrădăcinat în elitele politice din principatele valahe după regimul otoman. Chicoismul este astfel un alibi ideologic pentru cei care se pot lipi de orice putere, indiferent de culoarea ori mirosurile acesteia (aici nu învinuiți Covid-19!) pentru a-și păstra accesul la divderse beneficii materiale și simbolice care vor prevala întotdeauna față de esență, adevăr, convingeri.

„Chicoismul” este frâna și esența stagnării în R. Moldova

1.Guvernul Chicu a devenit azi principala frână în restabilirea dialogului politic cu UE, principala amenințare la viața oamenilor, datorită măsurilor incoerente, disproporționate ale celor care pretind că aplică politici de a ne proteja. În sfârșit, Chicu este frâna relațiilor R. Moldova cu UE și blestemul businessului. Ca și patronul său (Dodon), Chicu a repetat că nu susține adoptarea legii cu privire la organizațiile necomerciale, care ar urmări distrugerea statului. Chicu se va opune cu toate mijloacele pe care le controlează împotriva scoaterii statului din captivitate și revanșa oligarhică executată azi după proiectul lui Dodon; Guvernul Chicu va continua să gestioneze dezastruos sistemul sanitar, pentru că nu sănătatea pacienților îl interesează, ci blocarea schimbării sistemului existent, eliminarea UE din procesele administrative și politice și înghețarea Acordului de Asociere, asta-i linia strategică a chicoismului. Nimic nu va împiedica fraudarea masivă a alegerilor sub Guvernul Chicu, iar cei care se amăgesc pe acest subiect își fac un mare deserviciu, lor și publicului.

2.Prietenii nedeclarați ai „chicoismului” sunt cei care susțin că acest guvern (Chicu) nu trebuie schimbat. Unii susțin că oricum ratingul lui Dodon este în declin, premierul Chicu oricum pierde imagine pentru că toți văd eșecurile lui evidente, că miza adevărată a opoziției este scrutinul din 1 noiembrie, eventual împreună cu alte alegeri comune, parlamentare, sau că schimbarea guvernului înseamnă readucerea lui Plahotniuc la cârma R. Moldova. Oameni deștepți nu pot repeta la nesfârșit aceste nerozii doar de dragul confortului unor manipulatori notorii, care-și autoîmplinesc prognozele eronate pe care le-au făcut anterior. Nimic mai grav. Confuziile și falsificările care se fac în acest punct doi sunt mult prea grave pentru a le nota doar, voi răspunde:

Câteva clarificări:

1.Menținerea premierului Chicu în funcție înseamnă sacrificarea cetățenilor R. Moldoba pentru încă cel puțin șase luni de zile sub cea mai incompetentă guvernare din ultimii 30 de ani. Dodon va dori să arate caracter sponsorilor săi în ajun de scrutin, iar Guvernul Chicu va fi obiectul orb al unei campanii anti-UE.

2.Menținerea premierului Chicu nu oferă nicio garanție că alegerile din toamnă vor fi organizate liber, corect, imparțial și neinfluențate de putere; știm ce poate CEC și nicio „alianță pentru alegeri libere și corecte” nu poate compensa haosul organizat al Guvernului aflat la butoanele electorale. Doar un guvern nou, responsabil, european, asumat politic poate face diferența.

3. Socoteala unor lideri că daunele de imagine ale lui Chicu îl vor afecta electoral pe I.Dodon și că oamenii vor separa grâul de neghină este naivă, riscantă și periculoasă. Ei neglijează efectul sistematic al propagandei (deep propaganda) și tehnicile folosite în ultimele campanii, iar guerilla a fost reactivată deja.

4. Se promovează și falsul că schimbarea Guvernului Chicu l-ar readuce pe Plahotniuc la cârma R. Moldova. Teza este minciunoasă, dat fiind intens promovată de TV și troli ai PSRM, devine parte dintr-o construcție ipotetică care are drept scop să ucidă proiectul politic de schimbare a Guvernului Chicu printr-un pericol ipotetic. În acest fel, puterea (Dodon) vrea să impună publicului să creadă că actualul statu-quo (păstrarea lui Chicu) este mai bun unei guvernări normale, iar acest statu-quo este de fapt baza puterii care-l avantajează total pe Igor Dodon.

5. Chicoismul este esențial lui Igor Dodon pentru câștigarea puterii în 2020. Doar pritnr-o asemenea guvernare ineficientă, iresponsabilă, inertă, acesta poate modela după bunul plac modul în care resursele administrative și instituțiile statului îi livrează puterea de care are nevoie, înfara oricăror competențe constituționale. Și tot prin Chicu, Dodon poate demonstra că ar fi un rău mai mic decât alt rău, ipotetic.

Chicoismul este numele sintetic al unei guvernări nocive, corupte și aservite.

Platforma DA va face tot ce este necesar și posibil pentru ca această guvernare chicoistă, de inspirație fanariotă, să plece.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md