14:00:17 26.04.2024
Stiri

VIDEO // Acuzații fără precedent la adresa lui Andrian Candu: „Arhitect al schemei de furt al MILIARDULUI”. Premierul Chicu a explicat cum a avut loc „jaful secolului” și ce rol ar fi avut fostul ministru al Economiei

Anticorupție 29.05.2020 14:15 Vizualizări3863 Autor: Ziarul National
VIDEO // Acuzații fără precedent la adresa lui Andrian Candu: „Arhitect al schemei de furt al MILIARDULUI”. Premierul Chicu a explicat cum a avut loc „jaful secolului” și ce rol ar fi avut fostul ministru al Economiei


Fostul ministru al Economiei, Andrian Candu, ar fi „arhitectul schemei de furt al miliardului” de dolari din sistemul bancar al R. Moldova, este convins actualul prim-ministru Ion Chicu. Acesta a povestit cum a avut loc jaful bancar și afirmă că organele de drept se vor clarifica în privința implicării foștilor funcționari de stat.

„Arhitectul schemei furtului miliardului... Toți din R. Moldova, dar și din lume cunosc despre acest furt al miliardului, furtul veacului, cum se spune. Toți cunosc cum a fost schema, cum s-a pregătit furtul miliardului. Ceea ce credeam noi și ne rătăceam până pe 17 - 18 mai (când a ieșit procurorul general și a dezvăluit că Plahotniuc ar fi principalul beneficiar al jafului bancar n.r.) că mai întâi s-au furat banii și pe urmă a venit Guvernul să salveze situația, că a luat bani de la Banca Națională a Moldovei (BNM)... Este fals.

Citește și: Cine l-ar fi ajutat pe Vlad Plahotniuc să înfăptuiască jaful bancar: "Era imposibil ca Plahotniuc, cu capul lui, să pună la cale toate acestea. Trebuiau oameni școliți alături"

A fost exact invers. Mai întâi, Guvernul Leancă și-a asumat răspunderea pe 13-14 proiecte de lege, care au făcut posibil furtul miliardului. Ei au umblat la Legea privind BNM, la Legea privind garanțiile de stat prin acea asumare de răspundere. Nici nu s-au dus în Parlament. Au schimbat legislația pentru ca să vină Drăguțanu (Dorin Drăguțanu, fostul guvernator BNM n.r.) și să zică că avem o gaură în băncile comerciale și trebuie de dat bani urgent de la BNM. Era înainte de alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014. Ei au pregătit tot pachetul respectiv”, a declarat premierul Chicu, în cadrul unei emisiuni de la N4.

Astfel, prim-ministrul spune că are dovezi că semnătura lui Andrian Candu este pe documentele care au făcut posibil acest furt din sistemul bancar.

„Ei au făcut ședință de Guvern pe 13 noiembrie... Eu am tot pachetul de documente. Păi, în toată chestia aceasta aveam un ministru al Economiei cu numele Andrian Candu. El avea un rol destul de important în pregătirea schemei respective. Cel puțin dădea cu semnatul. Și, apropoo, dumnealui nu este un om care vine din domeniul artei. Se pricepe în materie economică și financiară. Acolo era clar ce fac ei, ministrul Economiei care dădea cu semnatul. Apropo, mai era un economist în Guvernul cela, care a preferat să tacă. Organele de anchetă se vor clarifica”, a conchis premierul Chicu.

De menţionat că procurorul general, Alexandru Stoianoglo, susţine că Vlad Plahotniuc ar fi implicat în furtul a cel puţin 100 de milioane de dolari, iar această sumă ar putea creşte odată cu avansarea anchetei. De asemenea, procurorii urmează să investigheze dacă fostul ministru al Economiei, Andrian Candu, are tangenţe cu jaful bancar.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md