15:28:37 26.04.2024
Stiri

Sute de cetățeni ai R. Moldova au căzut în plasa pușcăriașilor: Le furau identitățile de pe rețelele de socializare și estorcau bani de la cunoscuții acestora

Actualitate 19.05.2020 11:57 Vizualizări1509 Autor: Ziarul National
Sute de cetățeni ai R. Moldova au căzut în plasa pușcăriașilor: Le furau identitățile de pe rețelele de socializare și estorcau bani de la cunoscuții acestora


Clonau profilurile de pe rețelele de socializare „Odnoklassniki” și „Facebook”, furau identități, fotografii şi alte informații ale altor persoane, după care expediau mesaje electronice prietenilor victimelor, cu solicitarea de a le da sume de la 3 000 de lei până la 1 500 de euro sau dolari pentru motive inventate. Apoi, trimiteau mașini de taxi să ridice banii.

Sute de persoane din R. Moldova au căzut în plasa escrocilor, iar Poliția anunță că a stabilit trei grupări create din persoane deținute care, în complicitate cu persoane recent eliberate din instituțiile penitenciare, precum și rude ale acestora, erau implicate în această schemă.

Oamenii legii spun că pușcăriașii contactau șoferii serviciilor de maxi-taxi și îi trimiteau să ridice banii de la victime, chiar dacă deținerea telefoanelor mobile este interzisă în instituțiile penitenciare.

În alte cazuri, aceștia solicitau transferarea banilor și pe cardurile bancare ale victimelor cu profilurile furate, inclusiv de la persoane din aceeași localitate.

Totodată, deținuții contactau și persoane care plasau anunțuri de comercializare a bunurilor pe diferite platforme, cu mențiunea că pe moment se află peste hotarele Republicii Moldova sau într-un oraș mai îndepărtat, și le solicitau datele cardului bancar pentru a transmite un avans pentru cumpărarea bunului.

Odată ce victimele ofereau datele cardului și anume doar numărul integral al cardului bancar, format din 16 cifre, și parolele unice expediate prin SMS la numărul de telefon mobil al deținătorului de card, toate mijloacele bănești erau expediate pe cardurile complicilor aflați la libertate.

Toți cei implicați în această „afacere” au fost identificați și riscă închisoare de la 3 la 15 ani.

Pentru a nu cădea în plasa escrocilor, Poliția vă recomandă să nu divulgaţi nimănui informaţiile Dvs. personale sau datele cardului bancar, inclusiv codul de securitate primit prin SMS, să nu transmiteţi cardul altor persoane, nu lăsaţi cardul bancar la vedere şi nu permiteţi fotografierea sau copierea datelor cardului de către persoane străine, nu transmiteţi nimănui bani prin intermediul unor persoane necunoscute, contactați direct persoana care vă solicită să le transferați careva mijloace bănești sub diferite pretexte.

De asemenea, solicitați ajutorul Poliției când aveți suspecții în legătură cu activitatea unei persoane.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md