06:35:38 27.04.2024
Stiri

Litvinenco despre solicitarea socialistului Bolea depusă la CC: „Mi se pare absolut deplasat să ceri interpretarea unei norme atât de clare și, în fond, neinterpretabile”

Actualitate 19.05.2020 13:22 Vizualizări1705 Autor: Ziarul National
Litvinenco despre solicitarea socialistului Bolea depusă la CC: „Mi se pare absolut deplasat să ceri interpretarea unei norme atât de clare și, în fond, neinterpretabile”


Articolul 84, alineatul 4, din Constituția R. Moldova arată clar că „Parlamentul nu poate fi dizolvat în ultimele șase luni ale mandatului președintelui R. Moldova”, însă deputatul socialist Vasile Bolea s-a adresat astăzi la Curtea Constituțională (CC) cu solicitarea de a interpreta unele articole din Legea Supremă pentru a afla dacă alegerile parlamentare anticipate pot fi organizate în aceeași zi cu alegerile prezidențiale, care sunt programate în toamna anului 2020.

„Adică, Vasile Bolea cere Curții să spună ceva de genul: chiar dacă există această prevedere imperativă, având în vedere că vouă nu vă convine (cel puțin așa din declarații rezultă), Curtea decide că norma respectivă nu există. Și nu se aplică. Chiar dacă, sigur, fiecare deputat are dreptul să depună sesizări la Curtea Constituțională, mi se pare absolut deplasat să ceri interpretarea unei norme atât de clare și, în fond, neinterpretabile. E ca și cum a-i cere Curții Constituționale să dea un alt înțeles cuvintelor în limba română decât cel cu care operează dicționarul explicativ al limbii române. Dar, mă rog, ce nu faci atunci când ești tare disperat…”, a comentat deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Sergiu Litvinenco.

CITIȚI și VIDEO // Socialiștii anticipează DEMITEREA Guvernului Chicu și au mers cu o sesizare la Curtea Constituțională. Vor alegeri PARLAMENTARE ANTICIPATE în aceeași zi cu scrutinul prezidențial

Legislatorul PAS a găsit și „partea bună” a sesizării lui Bolea - s-a uitat la practica și jurisprudența României.

„Numai că nu la toată. De exemplu, prin Decizia CCR nr.51/2012 a fost declarată neconstituțională legea potrivit căreia a avut loc comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare. Astfel, dacă citează ceva din jurisprudența CCR, să n-o facă selectiv”, a precizat Litvinenco.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md