10:21:43 26.04.2024
Stiri

Doliu pentru LIMBA ROMÂNĂ // A decedat lingvistul Vlad Pohilă

Actualitate 15.05.2020 22:28 Vizualizări2885 Autor: Ziarul National
Doliu pentru LIMBA ROMÂNĂ // A decedat lingvistul Vlad Pohilă Facebook


Necrolog Vlad POHILĂ (6 aprilie 1953 – 15 mai 2020)

La 15 mai, 2020 s-a așternut doliul în lumea literelor și a culturii naționale prin stingerea din viață a cunoscutului om de cultură Vlad Pohilă, Cavaler al Ordinului Republicii.

Unul dintre ultimii titani ai renașterii naționale, Vlad Pohilă nu a fost doar un lingvist și scriitor de talie internațională, ci și un versat cunoscător al istoriei culturii și artelor, un jurnalist și traducător de excepție, o somitate a culturii basarabene careși-a făcut din lupta pentru limba română un ideal de viață.

Cunoscător fin al istoriei culturii și civilizației est-europene, dar și a multor limbi slave și romanice, Vlad Pohilă a avut privilegiul unei viziuni de ansamblu care multora dintre noi ne este inaccesibilă, și a putut înțelege adevărata amplitudine a enigmei și a miracolului istoric al poporului și limbii noastre.

Numele lui Vlad Pohilă este legat de istoria celor mai selecte periodice din țară, începând cu „Glasul Națiunii”, din perioada luptei pentru independență, și terminând cu publicațiile Bibliotecii Naționale și ale Muzeului Național de Istorie a Moldovei.

Puțini intelectuali de la noi ar putea fi catalogați drept homo universalis, Vlad Pohilă fiind unul dintre ei, veritabil polimat al cărui nume va fi cu siguranță înveșnicit în cartea de onoare a neamului. Vasta sa cultură generală combinată cu o modestie și înțelepciune proverbiale, a îmbogățit cultura basarabeană și ne-au demonstrat cum ar trebui să arate un destin uman exemplar și un vademecum de viață pentru viitoarele generații.

Exprimăm sincere condoleanțe familiei, rudelor, prietenilor, colegilor din lumea literelor și tuturor celor care l-au cunoscut și prețuit pe Omul și Maestrul Vlad Pohilă.

Dumnezeu să îl odihnească în pace.

******************

„Fraților, am aflat o veste cutremurătoare: a plecat la Domnul fratele nostru Vlad Pohilă", a anunțat în această seară fostul deputat Vasile Șoimaru.

Filologul, care a avut un rol extrem de important în promovarea limbii române la sfârșitul anilor 80 - începutul anilor 90 ai secolului trecut, s-a stins la vârsta de 67 de ani, după ce a fost externat recent din spital.

Scriitorul, publicistul și filologul Vlad Pohilă s-a născut pe 6 aprilie 1953, în satul Putinești din raionul Florești. Și-a făcut studiile la Facultatea de Ziaristică a Universității de Stat, apoi a urmat cursurile de muzeistică și studiu al artelor la Moscova și și-a făcut doctorantura la Institutul de Filologie al Academiei de Științe a Moldovei.

Totodată, a studiat mai multe limbi romanice, slave, baltice, precum și cultura mai multor popoare.

În 1989, a participat la apariţia primului număr al revistei „Glasul”, tipărit la Riga şi la Vilnius. Din 2003 a fost redactor-șef al revistei de biblioteconomie „Bibliopolis”, iar din anul 1997 a fost redactor și coautor al Calendarului Național, editat de Biblioteca Naţională a R. Moldova. Și-a publicat nuvelele și eseurile lingvistice, dar și traducerile în diferite reviste de limbă română din Chișinău, București, Iași, Cernăuți, dar și în publicații ale diasporei românești din Germania, Franța, Grecia, Canada, SUA şi Australia.

CITIȚI și 31 august 1989. Pașii lui Vlad Pohilă

Vlad Pohilă a fost o personalitate integră, care credea fără compromisuri în cauza românească şi în calea basarabenilor spre Europa, prin Unirea cu România. O lucrare antologică în acest sens este volumul „Și totuși, limba română”, care a fost lansat la Chișinău, dar și în mai multe orașe ale României. Această carte răspunde la toate întrebările referitor la limba română și dreptul ei la viață în R. Moldova.

Vlad Pohilă a realizat și emisiuni de cultivare a exprimării corecte în limba română. „Un remarcabil lingvist, dar și strălucit publicist este Vlad Pohilă, care s-a ascuns în adâncul unei modestii, rar întâlnită la noi”, spunea despre el Grigore Vieru.

În anul 2010, lui Vlad Pohilă i-a fost conferită cea mai înaltă distincție de stat, „Ordinul Republicii”, pentru verticalitate și activitate amplă în domeniul cultivării limbii române.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md