08:14:53 27.04.2024
Stiri

Personalul medical român care s-a aflat în misiune umanitară în Italia, omagiat de Ministerul de Externe al Franței de Ziua Europei

Știri 11.05.2020 16:35 Vizualizări1199 Autor: Ziarul National
Personalul medical român care s-a aflat în misiune umanitară în Italia, omagiat de Ministerul de Externe al Franței de Ziua Europei


Personalul medical român care s-a aflat în misiune umanitară în Italia, pentru a sprijini medicii din prima linie și pacienții îmbolnăviți cu COVID-19, a fost omagiat într-un comunicat al Ministerului francez al Afacerilor externe și al Afacerilor europene de Ziua Europei, semnat de miniștrii Jean Yves Le Drian și Amelie de Montchalin, a anunțat Ambasadorul României la Paris, Luca Niculescu.

„Personalul medical român, omagiat într-un comunicat frumos și sensibil al Ministrului francez al Afacerilor Externe și al celui al Afacerilor Europene, cu ocazia Zilei Europei”, a scris Niculescu, pe Facebook.

„Ceea ce ne-a dat forță în ultimele săptămâni sunt așa numitele «solidarități de fapt» pe care Robert Schuman le plasa la baza construcției europene. Azi, aceste exemple de solidaritate au chipul cadrelor medicale germane, române sau luxemburgheze, preocupate să salveze viața pacienților italieni sau francezi… Să nu uităm niciodată de unde venim, să nu uităm niciodată de unde își trage forța continentul nostru și vom continua să scriem împreună marea istorie a solidaritatilor care au creat Europa“, se arată în declarația semnată de ministrul afacerilor externe, Jean Yves Le Drian, și de ministrul pentru afaceri europene, Amelie de Montchalin.

Un gest similar a fost făcut de Ziua Europei și de președinta Comisiei Europene.

Ursula von der Leyen a comparat sâmbătă, în mesajul său de Ziua Europei, „solidaritatea de facto” invocată de fostul ministru de externe francez Robert Schuman în Declarația ce îi poartă numele și este considerată piatra de temelie a UE cu solidaritatea dovedită de medicii români care s-au oferit voluntari pentru a merge în Italia și a sprijini, din prima linia, lupta împotriva pandemiei de coronavirus.

„Acum șaptezeci de ani, o declarație de doar zece minute avea să schimbe destinul unui continent. Franța, prin vocea lui Robert Schuman, a întins mână către Germania și Europa. Robert Schuman a propus un gest de solidaritate. O solidaritate de facto, acestea sunt cuvintele sale. Și cât de departe am ajuns de atunci. (…) Prin acțiuni de solidaritate, paramedici din Polonia și medici din România salvează vieți în Italia. Bolnavi din Franța sunt tratați în spitale din Cehia. Pacienți din Italia au fost transportați în clinici în Germania, iar Luxemburg furnizează echipamente medicale Spaniei. Această solidaritate trebuie să continue”, a spus von der Leyen, citată de caleaeuropeana.ro.

România a trimis o echipă de medici și specialiști în Italia prin intermediul Mecanismului de protecție civilă al UE. Echipa medicală din România și-a desfășurat activitat în regiunea Lombardia, în orașele Milano și Bergamo, ajutând personalul medical italian să lupte împotriva coronavirusului în perioada 7-24 aprilie.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md