12:23:34 26.04.2024
Stiri

Trump: „Este cel mai grav ATAC asupra Statelor Unite. Mai grav decât cel de la Pearl Harbor, mai grav decât World Trade Center. Ar fi putut fi oprit în China. Și nu a fost”

Știri 08.05.2020 07:30 Vizualizări1529 Autor: Ziarul National
Trump: „Este cel mai grav ATAC asupra Statelor Unite. Mai grav decât cel de la Pearl Harbor, mai grav decât World Trade Center. Ar fi putut fi oprit în China. Și nu a fost”


Președintele american, Donald Trump, a descris pandemia de COVID-19 ca fiind „cel mai grav atac” lansat vreodată împotriva Statelor Unite, arătând cu degetul spre China. Trump a spus că focarul a lovit SUA mai puternic decât bombardamentul japonez de la Pearl Harbor din al doilea război mondial sau decât atacurile din 11 septembrie, în urmă cu două decenii, scrie BBC, citat de gandul.info.

Statele Unite se confruntă cu o stuație din ce în ce mai gravă din cauza pandemiei, aproape 1,5 milioane de americani fiind confirmați pozitiv pentru COVID-19, și, din ultimele raportări, peste 75.000 de decese provocate de infecția cu coronavirus.

Într-un răspuns dat miercuri reporterilor de la Biroul Oval al Casei Albe, Trump a declarat: „Am trecut prin cel mai grav atac cu care s-a confruntat vreodată țara noastră. Această (n.r. pandemie) este un atac mai grav decât cel de la Pearl Harbor și mai grav decât cel de la World Trade Center. Nu a existat niciodată un atac ca acesta”

„Nu ar fi trebuit să se întâmple niciodată. Ar fi putut fi oprit la sursă. Ar fi putut fi oprit în China. Și nu a fost.”, a precizat Trump.

Administrația SUA cântărește acțiuni punitive împotriva Chinei cu privire la modul în care a gestionat situația de urgență globală. Beijingul spune, pe de altă parte, că SUA vor să distragă atenția de la propria său răspuns la pandemie.

Tensiunile dintre Washington și Beijing a fost accentuate miercuri, după ce secretarul de stat Mike Pompeo și-a reînnoit retorica împotriva Chinei, acuzând-o că a acoperit informațiile privind focarul de coronavirus.

El a fost moderat cu privire la afirmațiile sale anterioare privind existanța unor „dovezi enorme” că virusul ar fi avut ca origine un laborator chinez, chiar dacă a recunoscut că există încă incertitudini cu privire la originile sale.

„Aceste declarații sunt amândouă adevărate”, a declarat pentru BBC pentru top diplomatul american. „Nu avem o certitudine și există dovezi semnificative că provin dintr-un laborator”.

Unul dintre cei mai de încredere experți în sănătate publică din SUA a spus că cele mai bune dovezi indică faptul că virusul nu a fost făcut într-un laborator.

Dr. Anthony Fauci, un membru al grupului de lucru pentru criza provocată de coronavirus din Administrația Trump, a declarat luni că boala pare să fi „evoluat în natură și apoi a infectat diferite specii”.

Centrul pentru controlul bolilor din SUA (CDC) a pregătit îndrumări detaliate cu privire la modul în care s-ar putea relaxa restricțiile, dar Casa Albă a decis să nu împărtășească aceste măsuri, relatează presa americană.

Documentul de 17 pagini, raportat pentru prima dată de Associated Press, are ghiduri pas cu pas privind reluarea operațiunilor la școli, restaurante, tabere, îngrijirile de zi, bisericile, transportul în masă și locurile de muncă.

Oficialii administrației Trump au cerut modificări ale liniilor directoare, spunând că acestea sunt prea generale, deoarece virusul afectează diferit regiunile.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md