12:50:24 26.04.2024
Stiri

Premierul Chicu s-a RESEMNAT în privința accesării CREDITULUI RUSESC? Oficialul speră ca politicienii să nu „SABOTEZE” rectificările la bugetul de stat: „În cazul acesta, nu vom putea folosi banii de la FMI”

Economie 27.04.2020 11:00 Vizualizări2077 Autor: Ziarul National
Premierul Chicu s-a RESEMNAT în privința accesării CREDITULUI RUSESC? Oficialul speră ca politicienii să nu „SABOTEZE” rectificările la bugetul de stat: „În cazul acesta, nu vom putea folosi banii de la FMI”


Premierul Ion Chicu speră că deputații nu vor constesta la Curtea Constituțională (CC) rectificările făcute la bugetul de stat, aprobate la finele săptămânii trecute de către Parlament și intrate în vigoare sâmbătă, pentru că, în caz contrar, nu vor putea fi folosite cele 235 de milioane de dolari de la Fondul Monetar Internațional (FMI).

„Săptămâna trecută a fost rectificat bugetul de stat și aprobate acordurile de împrumut cu FMI și Rederația Rusă. Când am prezentat aceste legi în Parlament, au fost declarații că acestea vor fi contestate la CC, așa cum s-a întâmplat cu Acordul de împrumut cu Federația Rusă. Eu nu știu dacă acei politicieni s-au adresat deja la CC. Dacă Legea rectificării bugetului de stat ar fi anulată sau suspendată de CC, asta va însemna că Guvernul nu va putea utiliza banii de la FMI. Aceste resurse au fost incluse în legea respectivă. Dacă se va întâmpla așa, atunci mai multe plăți, inclusiv pensiile și salariile, nu vor putea fi plătite”, a avertizat astăzi premierul Ion Chicu, după ședința cu participarea spicherului și a președintelui R. Moldova.

Prim-ministrul a precizat că a fost luată în calcul „sabotarea” rectificărilor la bugetul de stat, iar din acest motiv președintele republicii a promulgat sâmbătă deciziile votate de Parlament: „Asta ne permite să transferăm din conturile Băncii Naționale a Moldovei banii veniți de la FMI. Sper că politicienii vor manifesta înțelepciune și nu vor merge să saboteze și rectificările la CC, deoarece nu vom putea executa partea de cheltuieli”.

Citește și: VIDEO pe înțelesul TUTUROR despre Acordul de împrumut cu Rusia: „Vom lucra doar să plătim DATORIILE la ruși”; „Moscova creează premise pentru desfășurarea rapidă de forțe militare și paramilitare pentru un eventual front de Vest contra Ucrainei”

În cadrul ședinței de astăzi de la Reședința de Stat s-a discutat și despre suspendarea de către CC a Acordului de împrumut cu Federația Rusă, a punctat Chicu.

„CC a suspendat Acordul de împrumut în valoare de peste 4 miliarde de lei. Acești bani nu pot fi accesați. În Legea bugetului de stat, acești bani sunt planificați ca sursă de finanțare a deficitului. R. Moldova are nevoie de acești bani. Guvernul va încerca să identifice mijloace necesare pentru a acoperi deficitul, dar și pentru a acorda suport cetățenilor și economiei”, a conchis Ion Chicu.

Citește și: „Ne țin de PROȘTI!”: SCENARIU-CAPCANĂ, după aprobarea Acordului de împrumut cu Federația Rusă. Cum ar putea fi OBLIGATĂ R. Moldova să-i achite Moscovei peste șapte MILIARDE de dolari

Citește și: DOC // O nouă sesizare la CC privind Acordul de împrumut cu Federația Rusă. Unele prevederile din acord, CONTESTATE de PAS

De menționat că Înalta Curte a blocat intrarea în vigoare a Acordului de împrumut cu Federația Rusă, în urma unei sesizări depuse de grupul parlamentar „Pro-Moldova”. De asemenea, și PAS a depus o sesizare privind unele prevederi ale împrumutului, care ar reprezenta pericol pentru R. Moldova. Curtea Constituțională va examina mâine aceste sesizări.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md