13:46:03 28.04.2024
Stiri

Ce era, de fapt, în avionul militar rus care a aterizat, noaptea trecută, pe Aeroportul Internațional Chișinău: „Echipamentele vor fi distribuite către toate instituțiile medicale municipale, raionale, asistența medicală primară...”

Social 20.04.2020 19:41 Vizualizări3998 Autor: Ziarul National
Ce era, de fapt, în avionul militar rus care a aterizat, noaptea trecută, pe Aeroportul Internațional Chișinău: „Echipamentele vor fi distribuite către toate instituțiile medicale municipale, raionale, asistența medicală primară...”


Lotul de echipamente de protecție pentru cadrele medicale implicate în lupta cu COVID-19, care a fost adus, astă-noapte, cu un avion militar rus din China, diferă de ce au anunțat inițial autoritățile când au decis alocarea de bani publici în acest scop.

Astfel, deși Guvernul a decis, la finele lunii martie, să aloce, din Fondul de rezervă al Guvernului, suma de 36,028 de milioane de lei pentru procurarea a 500 000 de respiratoare și 200 de mii de ecrane de protecție, la Chișinău au aterizat cantități mai mici ale acestor produse.

Lotul de echipamente de protecție individuală, descărcat ieri la Aeroportul Internațional Chișinău, conținea 196 de mii de ecrane de protecție (viziere), 100 500 de respiratoare și 80 de mii de teste, achiziționate din sursele fondului de asigurări obligatorii de asistență medicală.

Potrivit Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, testele conțin 80 de mii de kituri de amplificare, 80 de mii de kituri de extracție și 50 de mii de kituri pentru prelevarea probelor de la pacienți. Destinatarul final al acestora este Agenția Națională pentru Sănătate Publică. Testele vor fi utilizate în cadrul laboratoarelor ANSP din Chișinău, Bălți și Cahul.

Aceeași sursă prezicează că în lotul de produse livrate se mai conțin și bunuri donate, coordonate cu ministerul de resort. Astfel, Orange Moldova a achitat 15 mii de mănuși de protecție, 15 mii de respiratoare, 15 mii de costume cu nivel înalt de protecție, 15 mii de perechi de încălțăminte de protecție și 2 000 de viziere.

Toate bunurile sunt deja livrate instituțiilor medicale spitalicești cu componenta de terapie intensivă și personalului asistenței medicale primare.

De asemenea, un lot de echipamente este oferit de „MoldRetail Group” - 15 mii de respiratoare.

UNICEF Moldova a oferit ochelari de protecție, măști, respiratoare, termometre noncontact cu infraroșu.

Un lot de mănuși de protecție este oferit de către comunitatea evreiască. La fel, mai mulți agenți economici și persoane fizice s-au implicat în donarea echipamentelor de protecție pentru instituțiilor medicale din capitală și raioane.

„Toate echipamentele vor fi distribuite către toate instituțiile medicale municipale, raionale, asistența medicală primară etc.”, arată Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale într-un comunicat de presă.

Menționăm că achiziția de stat care vizează lupta cu pandemia de COVID-19 a ajuns în R. Moldova la o lună și jumătate de la primul caz de coronavirus confirmat aici. Acum avem deja 2 548 de cazuri anunțate, 635 dintre care vizează lucrătorii medicali. Cinci medici au pierdut deja lupta cu coronavirusul.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md