04:52:44 27.04.2024
Stiri

Reacția MAEIE la anunțul UE de a acorda 140 de MILIOANE de euro statelor din Parteneriatul Estic pentru lupta cu COVID-19

Politică 31.03.2020 13:40 Vizualizări1836 Autor: Ziarul National
Reacția MAEIE la anunțul UE de a acorda 140 de MILIOANE de euro statelor din Parteneriatul Estic pentru lupta cu COVID-19


„O expresie a priorității acordate de Uniunea Europeană țărilor din Parteneriatul Estic”. Așa cataloghează Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) de la Chișinău decizia Comisiei Europene, anunțată de comisarul Olivér Várhelyi, de a sprijini eforturile țărilor Parteneriatului Estic în combaterea pandemiei Covid-19 prin realocarea sumei de 140 de milioane de euro pentru nevoile imediate stringente.

Totodată, UE a decis redirecționarea a 700 de milioane de euro din instrumentele existente pentru a contribui la atenuarea impactului socio-economic al crizei provocate de noul coronavirus în R. Moldova, Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia și Ucraina.

„Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene exprimă în acest context aprecierea înaltă pentru sprijinul acordat de UE și statele sale membre pentru a susține Republica Moldova în acțiunile sale concertate pentru combaterea pandemiei atât pe dimensiunea medicală, cât și pe palierul politicilor necesare a fi întreprinse pentru diminuarea consecințelor asupra economiei, a păturilor social vulnerabile și a creșterii economice per ansamblu.

Autoritățile Republicii Moldova vor coopera îndeaproape cu instituțiile europene vizate și cu Organizația Mondială a Sănătății, astfel încât asistența UE să fie valorificată cât mai eficient în beneficiul cetățenilor țării noastre”, se arată întru-un comunicat de presă al MAEIE.

Președintele Delegației Parlamentului European la Comitetul Parlamentar de Asociere UE – Moldova, Siegfried Mureșan, anunța ieri că o parte din bani va fi alocată și pentru pregătirea personalului medical și de urgență sau sprijinirea întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-uri) din R. Moldova.

„În timp ce Rusia trimite camioane militare pe străzile din Europa, UE sprijină cu fonduri europene țările din Vecinătatea Estică. Comisia Europeană a decis astăzi realocarea a 140 de milioane de euro pentru nevoile urgente în R. Moldova și în celelalte state ale Parteneriatului Estic (Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia și Ucraina), în contextul combaterii epidemiei de COVID-19. În plus, Comisia a decis redirecționarea a alte 700 de milioane de euro din instrumente deja existente pentru a reduce efectele socio-economice ale epidemiei de COVID-19. Banii vor fi folosiți pentru achiziția de echipamente medicale și echipamente de protecție, precum ventilatoare, truse de laborator, măști, ochelari de protecție, halate și costume de siguranță”, a declarat Siegfried Mureșan.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md