01:25:57 27.04.2024
Stiri

Primarul din Suceava, după intrarea în carantină totală: Cred că acest lucru a pornit de la spital și că este vorba de eroare umană

Știri 31.03.2020 14:40 Vizualizări1070 Autor: Ziarul National
Primarul din Suceava, după intrarea în carantină totală: Cred că acest lucru a pornit de la spital și că este vorba de eroare umană


Ion Lungu, primarul din Suceava, primul oraș din România intrat în carantină totală, a spus la Digi24 că în localitate nu vor fi luate alte măsuri față de cele prevăzute în Ordonanța militară 6, dar și de ordonanțele militare anterioare.

„Multă lume mă sună și mă întreabă ce se întâmplă... Eu le spun în felul următor: la Suceava astăzi este la fel ca ieri, cu o singură excepție: că s-a creat acest perimetru de carantină și nu se mai poate intra și ieși din oraș fără ca oamenii să fie verificați.

Partea bună este că această ordonanță nu ne blochează activitatea economică. Se pot desfășura normal în continuare. Oamenii din afara localității, care lucrează în oraș, se legitimează și au acces. La fel și doctorii și cei care lucrează în domeniul siguranței publice”, a declarat primarul Ion Lungu la Digi24.

Ion Lungu a mai spus că Primăria monitorizează persoanele de peste 65 de ani care au nevoie de sprijin în această perioadă și că o echipă de voluntari merg la domiciliul acestora.

„Încă de la 1 martie, în municipiul Suceava, noi ducem apă și mâncare la persoanele izolate la domiciliu și la persoanele carantinate.
Monitorizăm persoanele de peste 65 de ani. Avem Direcția de Asistență Socială și echipe de voluntari, mergem la domiciliul lor și le asigurăm alimente, medicamente, tot ce este necesar.

În această perioadă, avem în monitorizare 900 de persoane aflate în izolare la domiciliu, 220 sunt în carantină... Cei care sunt în izolare sunt contactați în fiecare zi și îi întrebăm dacă au nevoie de apă și mâncare”, a spus primarul Sucevei.

Ion Lungu crede că Suceava a ajuns în această situație din cauza erorii umane, a focarului de infecție de la Spitalul Județean de Urgențe care nu a fost controlat.

„Este un lucru regretabil. Sigur, nu mă pronunț, dar este clar că acest lucru a pornit de la focarul de infecție de la spital. Acolo este anchetă demarată de parchet... Nu mă pronunț, dar, probabil, este vorba și de o eroare umană, pentru că, dacă ne uităm la numărul de cadre medicale infectate, este clar că ceva s-a întâmplat, este vorba de o eroare umană din punctul meu de vedere... S-a răspândit prea repede acest virus în întreg spitalul”, a declarat primarul Ion Lungu.

Mesajul video transmis de primarul din Suceava către populație

La câteva ore după ce Suceava a intrat în carantină totală, primarul localității, Ion Lungu, a transmis un mesaj video către populație,prin intermediul unei rețele sociale.

Primarul a spus că viaţa sucevenilor se va desfăşura ca şi până acum, fiind în plus instituită limitarea intrărilor şi ieşirilor din oraş.

„Acest lucru înseamnă că sunt verificate intrările şi ieşirile în acest perimetru, nu mai poate intra şi ieşi oricine în acest perimetru, numai în anumite condiţii au acces de a trece dintr-o localitate în alta doar cei care îşi desfăşoară activitatea economică, cei care merg la serviciu, cei care au afaceri, cei care au activităţi în domeniul de siguranţă naţională şi sunt angajaţi în această luptă pentru limitarea coronavirusului”, a spus în mesajul video Ion Lungu.

El a făcut un apel la calm şi raţiune în condiţiile situaţiei dramatice din Suceava.

„Sigur că este o situaţia destul de dramatică. Totuşi, fac un apel în aceste momente să fim calmi, să fim raţionali. Până la urmă, această măsură este pentru a ne proteja pe noi, vieţile noastre, pentru a limita extinderea acestui virus”, a mai spus edilul.

Primarul a mai menţionat că a avut o discuţie cu prim ministrul Ludovic Orban care l-a asigurat că este alături de Suceava, de suceveni şi că va acorda tot sprijinul necesar pentru a trece peste această perioadă dificilă.

„Să ne rugăm la Dumnezeu să ne dea răbdare şi înţelepciune să depăşim acest moment greu din viaţa oraşului nostru”, a mai transmis Lungu.

Municipiul Suceava şi comunele Adâncata, Salcea, Ipoteşti, Bosanci, Moara, Şcheia, Pătrăuţi şi Mitocu Dragomirnei intră în carantină totală, potrivit unei ordonanţe militare adoptate luni seară şi anunţate de ministrul de Interne, Marcel Vela.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md