08:15:29 26.04.2024
Stiri

Apelul Maiei Sandu legat de situația privind coronavirusul de tip nou: „În loc să se dea în spectacol, Guvernul trebuie să meargă în Parlament...”

Partide/Comunicate 10.03.2020 12:37 Vizualizări1764 Autor: Ziarul National
Apelul Maiei Sandu legat de situația privind coronavirusul de tip nou: „În loc să se dea în spectacol, Guvernul trebuie să meargă în Parlament...”


Președinta Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Maia Sandu, îndeamnă cetățenii R. Moldova să întreprindă măsuri care să-i protejeze de noul virus COVID-19, fiindcă „riscurile coronavirusului sunt într-adevăr mari”.

„Acest virus poate fi fatal pentru oamenii cu diverse maladii și pentru oamenii în etate. Acesta este periculos pentru părinții și bunicii noștri. Ca să-i protejăm, trebuie cu toții să dăm dovadă de maximă responsabilitate”, a declarat Maia Sandu astăzi, într-o conferință de presă, adăugând că toți cei care au călătorit în țări afectate de acest virus trebuie să informeze medicul de familie sau să sune la 112 și să se autoizoleze la domiciliu pentru 14 zile.

Maia Sandu s-a adresat și lucrătorii medicali, directorilor instituțiilor de învățământ, agenților economici, dar și autorităților, enumerând mai multe acțiuni ce urmează a fi întreprinse.

„Vreau să mă adresez în special lucrătorilor medicali, dar și persoanelor care fac munca medicilor posibilă – asistenți, șoferi, administratori. În următoarele săptămâni veți fi pe prima linie de luptă contra unui inamic invizibil. Experiența Chinei, Italiei, Iranului și altor țări lovite de acest virus ne învață că sănătatea și viața lucrătorilor medicali e supusă în mod special unor riscuri în caz de epidemie. (…) Fiecare dintre voi este important în această bătălie. Viața medicilor și a angajaților serviciilor medicale trebuie să fie o prioritate pentru Guvern în aceste zile.

Mă adresez și oamenilor de afaceri, proprietarilor și administratorilor de cafenele, oficii, bănci, mijloace de transport și altor afaceri în care muncesc sau sunt deservite mai multe persoane. Revedeți procedurile interne legate de curățenie. Asigurați-vă că suprafețele atinse des – mânere, butoane, tastaturi, uși, ghișee, speteze, balustrade – sunt dezinfectate cu regularitate. Amplasați soluție pentru dezinfectarea mâinilor la intrarea în clădiri. Instruiți angajații privind riscurile contaminării și cel mai important – nu admiteți prezența la muncă a persoanelor care prezintă cele mai mici simptome de boli respiratorii.

Am un mesaj și pentru directorii instituțiilor de învățământ. Până decid autoritățile dacă închid sau nu școlile, universitățile – asigurați-vă că aveți săpun în blocurile sanitare. Instruiți elevii să-și spele mâinile des cu săpun, să nu-și atingă fața și trimiteți imediat copiii acasă în cazul manifestării simptomelor de boală respiratorie.

În loc să se dea în spectacol, Guvernul trebuie să meargă în Parlament cu propunerea de rectificare a bugetului și să achiziționeze urgent echipamentele necesare pentru sporirea capacității de gestionare a cazurilor grave și să solicite rapid asistență de la partenerii de dezvoltare.

De asemenea, această epidemie va afecta negativ comerțul și dezvoltarea economică peste tot în lume, inclusiv în Republica Moldova. Guvernul trebuie să pregătească un program de susținere a întreprinderilor mici și mijlocii și a producătorilor locali care vor avea de suferit (exportatori, turism, servicii).

Dar cel mai important lucru pe care îl așteptăm de la autorități este să facă totul ca să oprească răspândirea virusului. Pentru că altfel consecințele pot fi dramatice pentru multă lume”, a declarat Maia Sandu.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md