07:33:08 27.04.2024
Stiri

Convenția de la Istanbul // Poliția va putea emite ordine de RESTRICȚIE în regim de urgență pentru a înlătura agresorii din familie: Greceanîi vrea ca deputații ce-și maltratează nevestele să rămână imediat fără mandat

Social 10.03.2020 15:18 Vizualizări1657 Autor: Ziarul National
Convenția de la Istanbul // Poliția va putea emite ordine de RESTRICȚIE în regim de urgență pentru a înlătura agresorii din familie: Greceanîi vrea ca deputații ce-și maltratează nevestele să rămână imediat fără mandat


Poliția din R. Moldova va putea emite ordine de restricție de urgență, care îi va permite să aplice măsuri de protecție menite să asigure înlăturarea imediată a agresorului din locuința familiei și stabilirea unor interdicții prevăzute de lege, pentru a preveni repetarea acțiunilor violente, asigurând astfel victimei și altor membri ai familiei siguranța în locuința lor și în afara acesteia. În prezent, ordinul de restricție de urgență oferă siguranță victimei și altor membri ai familiei doar în locuința lor.

Parlamentul a votat, în ședința de astăzi, un proiect de lege în acest care definește, de asemenea, noțiunea de violență împotriva femeilor. Prin aceasta se are în vedere orice acțiune de violență bazată pe gen, care cauzează sau poate cauza femeilor о suferință fizică, sexuală sau psihologică, inclusiv amenințarea cu asemenea acțiuni, forțarea sau privarea de libertate arbitrară, comisă în sfera publică sau privată.

O altă modificare stabilește că persoanele cu funcții de răspundere și profesioniștii cărora le este impusă asigurarea confidențialității sunt obligați să raporteze autorităților competente despre actele de violență în familie care pun în pericol viața sau sănătatea victimei ori despre pericolul iminent de a se produce asemenea acte de violență. În celelalte cazuri, raportarea se va efectua doar cu acordul victimei.

Totodată, raportarea cazurilor de violență asupra copiilor, inclusiv bănuiala rezonabilă de violență asupra copiilor, va fi obligatorie și nu va fi necesar acordul victimei, în conformitate cu prevederile Convenția Consiliului Europei cu privire la prevenirea și combaterea violenței față de femei și a violenței domestice (Convenția de la Istanbul).

Deputata Maria Ciobanu a întrebat ce măsuri ar fi necesare împotriva unor deputați despre care se spune că și-ar maltrata nevestele, iar spicherul Zinaida Greceanîi a răspuns amuzată că, în acest caz, ar trebui retrase imediat mandatele de legislatori: „Cred că ar susține acest lucru toți deputații”.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md