05:53:56 27.04.2024
Stiri

Candidatul PAS la Primăria Călinești reclamă încălcări admise de socialiști și democrați: Deputatul care ar merge cu „cadouri” prin sat

Partide/Comunicate 04.03.2020 11:40 Vizualizări1252 Autor: Ziarul National
Candidatul PAS la Primăria Călinești reclamă încălcări admise de socialiști și democrați: Deputatul care ar merge cu „cadouri” prin sat


Întâlnirea reprezentanților opoziției cu locuitorii satului Călinești, raionul Fălești, care își vor alege repetat duminică, pe 8 martie, primarul, ar fi blocată de către reprezentanții socialiștilor și democraților din teritoriu.

Acuzația a fost lansată astăzi, într-o conferință de presă, de către candidatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) la Primăria Călinești, Eduard Curtescu, și deputații Sergiu Litvinenco și Doina Gherman.

Aceștia au afirmat că, pe 2 martie curent, PAS s-a adresat cu o cerere la Primăria satului Călinești, în care a solicitat permisiunea de a desfăşura o întâlnire cu alegătorii în Gimnaziul din Călineşti pe 6 martie, la ora 16:00. Pe 3 martie cererea a fost refuzată din motiv că, „potrivit ordinului 152 din 2 martie al Directiei Generale Educatie Fălești, managerii instituțiilor de învățământ urmează să asigure limitarea accesului persoanelor străine în instituțiile de învățământ”.

„Probabil executarea acestor ordine ar avea logică, dacă nu am fi solicitat ca întâlnirea cu alegătorii să aibă loc la data de 6 martie, atunci când copiii sunt în vacanță și respectiv nu există niciun pericol de infecții virale și respiratorii pentru ei. De altfel, ciudat este faptul că această grijă nu se atestă în cazul deputatului socialist Oleg Savva, care împreună cu președintele raionului Fălești a participat la întâlniri duminica trecută, pe 1 martie, cu cadouri pentru femei în satul Hâncești din raionul Fălești. Deci, pe 1 martie, pentru PSRM nu era urgență de sănătate publică, iar pe 2 martie - da. Stimați funcționari publici, șefi de direcții, președinți sau vicepreședinți de raioane, vă aducem aminte că lucrați în interesul cetățenilor, nu împotriva lor, nu la indicațiile unor grupuri sau partide politice”, a declarat Doina Gherman.

O altă încălcare reclamată de PAS este schimbarea locației secției de votare, deși acest drept le revine consiliilor electorale.

„Autoritățile publice locale sau alte instituții de stat doar facilitează acest proces. Ceea ce se face sau se încearcă de a se face în aceste zile la Fălești este total în contradicție cu prevederile normative. Localnicii mereu au votat în incinta școlii. Or, oamenii vor ajunge la secțiile de votare și vor face cale întoarsă. O altă problemă gravă este că noua locație nu este amenajată conform cadrului normativ, iar ajungerea la cabina de vot va fi îngreunată persoanelor vârstnice”, a adăugat Sergiu Litvinenco.


„Situația în sat este foarte grea. Lumea este agitată, lumea se teme să ia pliante, pur și simplu e dezastru. Noi am luptat până acum pentru dreptate. Sperăm că vom învinge până la urmă”, a declarat și Eduard Curtescu.

Amintim că, în baza deciziei Curții de Apel Bălți din 13 februarie 2020, menținută prin încheierea CSJ din 19 februarie, contestația depusă de concurentul electoral Eduard Curtescu a fost admisă și alegerile locale din turul doi din satul Călinești, desfășurat în toamna anului trecut, au fost invalidate. Ulterior, Comisia Electorală Centrală a decis că Primarul de la Călinești urmează să fie ales repetat pe data de 8 martie 2020.

Menționăm că în cel de-al doilea tur al scrutinului local de la Călinești au concurat democrata Svetlana Pădure, care a luat 505 voturi, și Eduard Curtescu de la Blocul „ACUM”, care a fost votat de 500 de consăteni.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md