19:35:44 26.04.2024
Stiri

Raport ONU: Rusia este vinovată de crime de război în Siria

Știri 03.03.2020 10:31 Vizualizări1460 Autor: Ziarul National
Raport ONU: Rusia este vinovată de crime de război în Siria


Comisia ONU pentru Siria a ajuns la concluzia că Forțele Aeriene ruse efectuează atacuri asupra populației și infrastructurii civile în provincia siriană Idlib, fapte care înseamnă crime de război, relatează agenția de știri turcească Anadolu, citată de paginaderusia.ro.

Raportul Comisiei ONU precizează că spitalele și locurile de concentrare a civililor sunt atacate de militari ruși și sirieni. Drept urmare, drepturile civile sunt încălcate în provincia Idlib, inclusiv a copiilor care trăiesc în zone controlate de Forțele Democrate Siriene. Acest raport va fi înaintat Consiliului Drepturilor Omului înainte de 10 martie.

Documentul cu 23 de pagini acoperă perioada cuprinsă între iulie 2019 și ianuarie 2020. Se bazează pe 233 de interviuri realizate în țările vecine cu Siria și la Geneva, precum și pe materiale foto și video, informații guvernamentale și ale ONU.

Potrivit experților, „toate părțile în război continuă să ignore sau să refuze apărarea populației vulnerabile, inclusiv garantarea asistenței umanitare”. În urma atacurilor forțelor beligerante, „zeci de femei, bărbați și copii” au fost ucisi și răniti. Din mai până în ianuarie, numărul persoanelor strămutate intern în provincia Idlib a ajuns la 700.000.

Raportul oferă informații despre atacurile aeriene întreprinse pe 22 iulie și 16 august, soldate cu victime civile. „Comisia are motive să creadă că o aeronava rusă a participat la fiecare dintre aceste incidente”. Forțele proguvernamentale sunt acuzate de experți pentru atacurile aeriene asupra unei maternități și a unui spital pe 4-6 noiembrie, ceea ce, potrivit acestora, constituie „crime de război”.

Anterior, Consiliul de Securitate al ONU a cerut Rusiei să oprească imediat operațiunea militară din Siria. Declaratia a fost facuta de Kelly Kraft, reprezentantul permanent al SUA la ONU și de reprezentanții țărilor UE în cadrul unei reuniuni de urgență. „Cerem Federației Ruse să oprească imediat zborurile aeronavelor sale de luptă”, a spus Kraft. Uniunea Europeană a menționat că este necesar să se asigure „accesul umanitar nestingherit” în regiunile afectate ale țării.

Situația din Idlib a escaladat pana la amenințarea unei ciocniri militare dintre Rusia și Turcia dupa ce forțele de opoziție au lansat o contraofensivă la Idlib pe 27 februarie, atacând pozițiile forțelor guvernamentale siriene. Sprijinul aerian a fost furnizat trupelor lui Assad și de aviația rusă.

În urma unuia dintre atacurile aeriene, 34 de soldați ai armatei turce au fost uciși, iar peste 30 de persoane au fost rănite.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md