19:37:45 07.05.2024
Stiri

STUDIU // CRIZĂ: Un salariat din Germania câștigă într-o lună cât un moldovean pe parcursul unui an întreg

Social 02.03.2020 15:31 Vizualizări2064 Autor: Ziarul National
STUDIU // CRIZĂ: Un salariat din Germania câștigă într-o lună cât un moldovean pe parcursul unui an întreg CNSM


Salariile din Republica Moldova rămân a fi printre cele mai mici din regiune, ponderea lor în Produsul Intern Brut (PIB) fiind la un nivel de doar 30 la sută. Totodată, salariile brute din republica noastră sunt cu 44% mai mici decât în Bulgaria – țara cu cele mai mici salarii din Uniunea Europeană, în timp ce un salariat din Germania câștigă într-o lună cât un moldovean pe parcursul unui an întreg.

Calculele au fost efectuate în cadrul Studiului „Situația salariaților din Republica Moldova: o criză structurală”, prezentat recent la Chișinău.

Cercetarea fost realizată de compania „Syndex România”, membră a grupului internațional „Syndex”, și oferă, în premieră, o evaluare de ansamblu a situației salariaților din Republica Moldova, contextualizată macroeconomic și privită din mai multe puncte de vedere - situația de pe piața muncii, situația remunerării și a nivelului de trai, situația reprezentării colective a intereselor salariaților.

Potrivit autorilor studiului, Republica Moldova se confruntă cu o criză a muncii salariate, care rezultă dintr-un cumul de factori: emigrarea masivă pentru muncă, salariile foarte mici, remunerarea nedeclarată, slaba putere de negociere a salariaților în întreprinderi, sentimentul de nedreptățire în rândul salariaților.

„Un sondaj efectuat în rândul salariaților arată că, din cauza veniturilor foarte mici și creșterii intensității muncii, angajații se simt nedreptățiți în relația cu angajatorii și guvernul, ceea ce generează o atitudine negativă față de munca în țară și nu face decât să le alimenteze dorința de emigrare”, a spus Marcel Spătari, co-autor și reprezentant al „Syndex România”.

Sergiu Sainciuc, vicepreședinte al Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM), a menționat în cadrul prezentării publice că studiul este un instrument util ce urmează a fi utilizat la perfecționarea politicilor de protecție socială a salariaților.

„Chiar dacă salariul nominal s-a majorat în fiecare an cu peste 10%, începând cu 2014, iar cel real până la 9%, ajungând la un nivel de circa 7 300 de lei în anul trecut, atât salariul minim, cât și cel mediu rămân la cel mai mic nivel din Europa. Este necesar să schimbăm situația cu privire la salariul minim, care nu a fost modificat din 2014 și constituie circa 1 000 de lei. Odată ce Republica Moldova a ratificat Carta Socială Europeană revizuită, noi, sindicaliștii, solicităm ca salariul minim pe țară să fie stabilit la nivel de cel puțin 50-60 la sută din salariul mediu pe țară”, a subliniat vicepreședintele CNSM, citat de un comunicat de presă al sindicatelor.

Pentru eventuale creșteri salariale importante, Guvernul ar trebui să stimuleze creșterea mult mai rapidă a salariului minim, prin majorarea salariilor în sectorul bugetar și prin legalizarea veniturilor salariale. Angajatorii, la rândul lor, vor fi obligați, mai devreme sau mai târziu, să conștientizeze că fluctuația de personal este mai costisitoare decât creșterile salariale, iar riscul de a nu mai găsi forța de muncă i-ar determina să îmbunătățească condițiile de muncă și remunerare.

Studiul a fost realizat la solicitarea CNSM și a fost finanțat de Fundația Friedrich-Ebert –Stiftung (FES).


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
07.05.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cine trage dintre no...

03.05.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu ne deprindem, ...

29.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Avatarul Partidului Șor

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md