00:31:57 27.04.2024
Stiri

Tot mai puțini elevi și studenți în R. Moldova: Autoritățile de la Chișinău simplifică procedura de echivalare a actelor de studii obținute peste hotare

Social 18.02.2020 11:19 Vizualizări2251 Autor: Ziarul National
Tot mai puțini elevi și studenți în R. Moldova: Autoritățile de la Chișinău simplifică procedura de echivalare a actelor de studii obținute peste hotare
Poză simbol


Începând cu sesiunea de admitere 2020 din R. Moldova, titularii actelor de studii emise de statele semnatare ale Convenției de la Lisabona nu vor mai depune actele de studii pentru recunoaștere la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării de la Chișinău. Acestea urmează să fie depuse direct la instituțiile de învățământ superior și instituțiile de învățământ profesional tehnic, în care solicitanții vor să fie admiși la studii, sau la organele locale de specialitate din domeniul învățământului, în cazul admiterii în instituțiile de învățământ preuniversitar.

Noile prevederi se regăsesc în „Regulamentul de recunoaștere și echivalare a actelor de studii și a calificărilor obținute în străinătate”, aprobat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, care se referă la recunoașterea și echivalarea actelor de studii și a calificărilor obținute în străinătate de către cetățenii Republicii Moldova, precum și de către cetățenii străini care solicită angajarea în câmpul muncii în Republica Moldova.

Astfel, documentul facilitează procesul de incluziune socială a cetățenilor Republicii Moldova, care se întorc acasă din străinătate și solicită recunoașterea actelor de studii obținute în afara țării pentru a continua studiile în instituțiile de învățământ sau recunoașterea calificărilor profesionale, pentru a se angaja în câmpul muncii pe teritoriul Republicii Moldova.

Menționăm că, potrivit datelor statistice, în anul de studii 2019/2020, în învățământul primar și secundar general au fost înscriși 333,1 mii de elevi sau cu o mie mai puțini comparativ cu anul de studii precedent. Una dintre principalele cauze ale scăderii numărului de elevi și studenți din R. Moldova este migrația.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md