19:03:09 07.05.2024
Stiri

PRIMA campanie de prevenire a BULLYINGULUI, inițiată de elevii din învățământul profesional tehnic din R. Moldova

Social 17.02.2020 12:19 Vizualizări1214 Autor: Ziarul National
PRIMA campanie de prevenire a BULLYINGULUI, inițiată de elevii din învățământul profesional tehnic din R. Moldova drepturilecopilului.md


Elevii din școli profesionale, colegii, centre de excelență vor lansa marți, pe 18 februarie curent, prima campanie de prevenire a bullyingului în instituțiile de învățământ din Republica Moldova.

Elevii vor participa la un exercițiu de reflecție critică asupra rolului tuturor părților implicate în bullying - agresori, victime, martori, și vor afla răspunsuri la întrebări despre cum se manifestă bullyingul în școală și ce soluții pot fi găsite pentru a-l preveni și opri.

Acțiunea este inițiată de Consiliul Național al Elevilor din învățământul profesional tehnic (CNE ÎPT), susținută de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării (MECC), Fundația Liechtenstein Development Service (LED), Asociația „Educație pentru Dezvoltare” (AED), Școala Profesională nr. 5 din Chișinău, facilitată de Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC).

Atelierul va fi ghidat de psihologul Sergiu Toma, potrivit căruia scopul evenimentului este „să devalorizăm intenția agresorului și să împuternicim victima și martorul”: „În momentul în care cuvântul bullying va fi pe limba fiecăruia, indiscutabil se vor produce schimbări”.

În opinia lui Silviu Gîncu, șeful Direcției învățământ profesional tehnic a MECC elevul, în școală, trebuie să se simtă în siguranță, să aibă parte de o atmosferă prietenoasă și să poată împărtăși problemele pe care le întâmpină: „De aceea, pentru a avea parte de un proces educațional de calitate, atelierele de acest gen sunt necesare atât pentru elevi, cât și pentru cadrele didactice”.

Iosif Moldovanu, formator în cadrul CIDDC, a menționat că „bullyingul este una dintre principalele cauze ale abandonului școlar, motiv din care acest subiect trebuie abordat în mod strategic pentru a asigura fiecărui elev un mediu protectiv și respectuos în școală”.

„Din lipsă de informare, pe fondul unor stereotipuri, acest fenomen este trecut sub tăcere și este cercetat superficial. Campania antibullying este inițiată de către elevi și asta înseamnă că sunt responsabili și implicați civic”, a spus Moldovanu, citat de drepturilecopilului.md.

Amintim că membrii CNE ÎPT, după mai multe discuții cu elevi, profesori și psihologi din școli profesionale, colegii, centre de excelență, au ajuns, în ianuarie 2020, la concluzia că fenomenul poate fi diminuat dacă adolescenții și adulții ar fi mai bine informați despre acest subiect. Tot atunci elevii au început să elaboreze un instrument referitor la rolul Consiliului Elevilor și al profesorului coordonator în prevenirea bullyingului. Documentul va fi prezentat în cadrul evenimentului, care se va desfășura la Școala Profesională nr. 5 din Chișinău.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
07.05.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cine trage dintre no...

03.05.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu ne deprindem, ...

29.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Avatarul Partidului Șor

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md