15:44:55 26.04.2024
Stiri

De la Varșovia, Emmanuel Macron anunță că „Franța nu este prorusă, ci proeuropeană”: Propunerea președintelui francez

Știri 04.02.2020 09:28 Vizualizări1345 Autor: Ziarul National
De la Varșovia, Emmanuel Macron anunță că „Franța nu este prorusă, ci proeuropeană”: Propunerea președintelui francez KPRP


Preşedintele francez Emmanuel Macron a salutat luni, la Varşovia, o schimbare în relaţiile cu Polonia, situându-le în contextul Brexit-ului, vorbind în cursul unei conferințe comune de presă cu omologul său polonez despre cooperarea energetică și în domeniul industriei militare, despre organizarea unui summit al Triunghiului de la Weimar, format împreună de Franța, Germania și de Polonia, dar și despre abordarea Parisului în raport cu Rusia, pe care Varșovia o privește drept o amenințare.

„Îmi doresc ca această vizită, discuţiile noastre, să marcheze o adevărată schimbare în rolul pe care îl putem juca împreună pentru Europa de mâine”, a spus Macron, adresându-se presei alături de omologul său polonez Andrzej Duda, la capătul unei întrevederi, relatează AFP, DPA şi Reuters, potrivit Agerpres.

Duda a vorbit la rândul său despre un „progres”, salutând semnarea unui program de cooperare între Polonia şi Franţa în cadrul „parteneriatului lor strategic”.

El s-a declarat convins că, după Brexit, „UE va trebui cumva să ia o nouă formă (…), cu o nouă distribuţie a cărţilor şi cu o nouă deschidere. Diferitele roluri din cadrul UE vor trebui reconfigurate”.

Duda a mai spus că UE trebuie să devină un mecanism eficient şi atractiv, astfel încât nicio ţară să nu îşi mai dorească să părăsească blocul comunitar.

Potrivit lui Macron, cooperarea între Paris şi Varşovia trebuie să servească la „abordarea provocării climatice şi la sprijinirea Poloniei, care are în faţă o provocare ce nu trebuie subestimată”.

El şi-a exprimat dorinţa ca Franţa şi Polonia să îşi dezvolte cooperarea în domeniul energiei şi în privinţa industriei militare, evocând proiectul viitorului tanc de luptă european. Proiectul a fost evocat de asemenea şi de preşedintele Duda, care a spus că şi Polonia vrea să participe.

Macron a propus totodată organizarea în următoarele luni a unui summit între Franţa, Germania şi Polonia – Triunghiul de la Weimar.

„Pentru a ne consolida cooperarea, aş vrea să propun organizarea unui summit al Triunghiului de la Weimar, care ne-ar permite să ne întâlnim cu cancelarul german“, a spus Macron.

Preşedintele francez a consacrat o frază şi despre reformele controversate din justiţie adoptate în Polonia de conservatorii aflaţi la putere, indicând că ele au fost abordate cu Duda, şi şi-a exprimat dorinţa ca dialogul dintre Varşovia şi Comisia Europeană pe acest subiect „să se intensifice”.

De asemenea, răspunzând îngrijorărilor polonezilor în legătură cu deschiderea sa faţă de Moscova şi criticile sale la adresa NATO, Macron a afirmat ataşamentul său faţă de Alianţa Nord-Atlantică şi angajamentul Franţei faţă de flancul estic, invocând participarea a circa patru mii de soldaţi francezi la exerciţii şi la patrule în această regiune.

„Franţa nu este nici prorusă, nici antirusă. Ea este proeuropeană”, a spus el, promiţând un „dialog politic exigent” cu Rusia.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a început luni o vizită oficială de două zile în Polonia, prima sa vizită în această țară și întâia deplasare oficială bilaterală a unui lider de la Elysee la Varșovia din 2013 încoace, o relație marcată de viziuni divergente atât la nivelul Uniunii Europene, în ce privește clima și valorile europene, cât și la nivelul relațiilor internaționale, unde Franța dorește o apropiere față de Rusia, iar Polonia este un aliat cheie al SUA în Europa Centrală și de Est cu relații precare cu Moscova. Totodată, vizita lui Macron în Polonia reprezintă prima sa deplasare oficială din acest an și ea are loc la câteva zile după ce Marea Britanie a devenit primul stat din istorie care s-a retras din UE, care a revenit la formula de 27 de state membre.

Polonia este cea de-a 21-a dintre cele 27 de ţări ale UE în care s-a deplasat Emmanuel Macron, care are drept obiectiv să le viziteze pe toate în timpul mandatului său de cinci ani la preşedinţie.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md