10:12:16 26.04.2024
Stiri

Reparația drumurilor, anunțată cu mare tam-tam de guvernarea Dodon, ar putea fi COMPROMISĂ: Premierul Chicu cere să fie aduși muncitori din afara R. Moldova

Economie 04.02.2020 11:14 Vizualizări2253 Autor: Ziarul National
Reparația drumurilor, anunțată cu mare tam-tam de guvernarea Dodon, ar putea fi COMPROMISĂ: Premierul Chicu cere să fie aduși muncitori din afara R. Moldova
Poză simbol


R. Moldova nu s-ar mai putea transforma din primăvară „în șantier”, așa cum au anunțat anterior președintele Igor Dodon și premierul Ion Chicu, pentru că nu avem suficientă forță de muncă. Soluția ar fi, potrivit guvernanților, să fie aduși muncitori din afara republicii.

Cel puțin, așa arată Guvernul într-un comunicat de presă, după ședința convocată astăzi de premierul Chicu, dedicată „examinării problemei insuficienței forței de muncă”.

„În opinia participanților la ședință, deficitul va deveni acut în sezonul desfășurării lucrărilor de construcție a drumurilor, planificate pentru anul 2020, unde va fi solicitat un volum mare de resurse umane. Insuficiența forței de muncă poate compromite realizarea programului de acțiuni, motiv pe care companiile solicită simplificarea procesului de aducere a forței de muncă din afara R. Moldova”, cităm din comunicatul Executivului.

Subiectul a fos discutat la modul serios, Olga Poalelungi, șefa Biroului Migrație și Azil (BMA), afirmând că, pe moment, lista statelor care au nevoie de viză de intrare în R. Moldova e redusă la 58 de țări, iar examinarea dosarelor durează 30-40 de zile.

Potrivit Olgăi Poalelungi, există însă și o constrângere - în contractul de muncă pentru străinul ce urmează a fi angajat, mărimea salariului minim obligatoriu trebuie să fie egal cu salariul mediu pe economie (7 953 de lei în 2020).

De asemenea, participanții la ședință au discutat „scenariile existente de imigrare în scop de muncă” și au evaluat siguranța lor, astfel încât agenții economici să poată atrage și administra facil forța de muncă din afara republicii.

Menționăm că, potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică, în trimestrul III din 2019, forța de muncă a Republicii Moldova, care include populația ocupată și șomerii, a constituit 947,7 mii de persoane. Șomeri erau, la finele anului 2019, aproape 38 de mii de oameni.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md