14:27:35 08.05.2024
Stiri

SCANDALUL din jurul fostei cafenele „Guguță”, reluat: CNMI și MECC au fost acționate în JUDECATĂ, după ce și-au anulat avizele privind construirea unui centru socio-cultural de agrement, cu parcare subterană în centrul Chișinăului

Social 22.01.2020 10:35 Vizualizări1562 Autor: Ziarul National
SCANDALUL din jurul fostei cafenele „Guguță”, reluat: CNMI și MECC au fost acționate în JUDECATĂ, după ce și-au anulat avizele privind construirea unui centru socio-cultural de agrement, cu parcare subterană în centrul Chișinăului


SRL „Regata Imobiliare”, firma lui Ceslav Ciuhrii, a acționat în judecată Consiliul Național al Monumentelor Istorice (CNMI) și Ministerul Educației, Culturii și Cercetării (MECC), după ce aceste instituții și-au anulat deciziile și avizele anterioare privind construirea unui centru social-cultural de agrement în locul fostei cafenele „Guguță” din Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt”.

Ceslav Ciuhrii a anunțat că a contestat în judecată, ca fiind neîntemeiat, actul administrativ adoptat de CNMI și MECC în raport cu schița de proiect și proiectul de execuție privind construirea unui centru socio-cultural și de agrement pe strada Maria Cebotari nr.20, cu regimul de înălțime proiectat – P+7 niveluri.

„De aproape trei ani, în spațiul public se discută despre terenul din strada Maria Cebotari 20, unde este amplasată clădirea fostei cafenele „Guguță”. S-a discutat mult, pe diferite tonuri, cu foarte multe interpretări, manipulări și falsuri. Deși „Regata Imobiliare”, din momentul în care a achiziționat acest bun, și-a arătat deschiderea și flexibilitatea de a găsi o soluție rațională și sustenabilă, pentru a dezvolta această zonă, fapt pentru care am făcut toți pașii legali. Am dezvoltat două schițe de proiect, am trecut prin toate etapele pe care statul le impune ca procedură legală. Drept rezultat, am primit toate avizele necesare”, argumentează Ciuhii.

Acesta spune că a aflat din presă, pe 16 octombrie 2019, că, în cadrul unei ședințe, despre care „Regata Imobiliare” nici „nu a fost informată, nici invitată”, CNMI de pe lângă Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a decis să își revoce deciziile și avizele sale, aprobate anterior în ședințele din 19 iulie 2018 și 17 ianuarie 2019.

Citește și: Plahotniuc, încă un hotel în centrul Chișinăului?

„Pe lângă faptul că CNMI nu are competența legală de a abroga acte administrative cu efect retroactiv, că CNMI nu are competențe de a anula aprobarea MECC în privința schiței de proiect și a proiectului de execuție, ba mai mult, CNMI a adoptat această decizie în baza unei contestații înregistrate cu o zi înainte de ședință, pe 15 octombrie 2019, adică cu 240 de zile peste termenul prevăzut de lege. Nu mai vorbesc despre superficialitatea și graba cu care a fost tratată această decizie și răspunsurile lipsite de orice argumente juridice, de care ar trebui să se conducă în mod normal o astfel de instituție. Or, acest teren nu este parte a monumentului istoric Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt” și nici clădirea nu este monument istoric, așa cum se invocă în răspunsul pe care l-a primit „Regata Imobiliare” la cerere prealabilă înaintată”, menționează Ceslav Ciuhrii.

Citește și: Soarta cafenelei „Guguță” din parcul central, DECISĂ de magistrați, după ce Plahotniuc a vândut-o

Acesta mai spune că instituțiile statului trebuie să fie „în afara politicului”, iar deciziile pe care le iau cei care sunt în serviciul public trebuie să fie ghidate de lege.

Amintim că, pe 19 iulie 2018, membrii CNMI au aprobat, într-o ședință cu ușile închise, schița de proiect a business-centrului care urma să fie construit în locul cafenelei „Guguța” din Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt”. Șeful Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor din R. Moldova, Ion Ștefăniță, a confirmat atunci că a votat pentru aprobarea schiței noii clădiri din parcul central.

Deciziile privind construcția unei clădiri în Grădina Publică din centrul capitalei au stârnit mari nemulțumiri din partea unor activiști civici. Aceștia au organizat proteste și au pledat pentru reabilitarea fostei cafenele.

Menționăm că, inițial, clădirea cafenelei a intrat, cu ajutorul judecătorilor, în posesia firmei „Finpar”, afiliată lui Vlad Plahotniuc. Ulterior, clădirea a fost vândută firmei „Regata Imobiliare”, care aparține omului de afaceri Ceslav Ciuhrii. Anterior, acesta a declarat că noua clădire „va fi modernă, se va deosebi de toate celelalte din oraș”.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
07.05.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cine trage dintre no...

03.05.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu ne deprindem, ...

29.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Avatarul Partidului Șor

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md