12:54:44 26.04.2024
Stiri

În Chișinău, ca în Serbia: Consumul de energie din școli, grădinițe și spitale, MONITORIZAT electronic. Proiectul ar putea fi extins la toate clădirile din capitală

Economie 22.01.2020 11:52 Vizualizări1276 Autor: Ziarul National
În Chișinău, ca în Serbia: Consumul de energie din școli, grădinițe și spitale, MONITORIZAT electronic. Proiectul ar putea fi extins la toate clădirile din capitală PNUD Moldova


Un sistem informaţional de monitorizare a consumului de energie în clădirile publice (EMIS), cum ar fi școli, grădinițe și spitale, va fi lansat în Chişinău.

Sistemul va fi dezvoltat cu suportul PNUD Moldova în cadrul Proiectului „Oraşe verzi durabile pentru Moldova”, finanţat de Facilitatea Globală de Mediu (GEF).

EMIS va permite monitorizarea continuă, de la distanţă, a consumului de apă, precum şi de energie electrică şi termică. Sistemul inteligent generează alerte în cazul consumurilor peste normă de resurse energetice şi permite intervenţia rapidă în caz de avarii sau de consum fraudulos de energie. EMIS dezvoltă de asemenea rapoarte statistice despre consumul real de energie pe perioade concrete.

„Sistemul permite reducerea și controlul costurilor legate de energie și apă, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, consolidarea responsabilității sociale, asigurarea monitorizării și controlului tuturor variabilelor care afectează performanța energetică a instalaților și clădirilor în ansamblu. Totodată, asigurarea funcționării unui EMIS eficient depinde de angajamentul continuu al factorilor de decizie de toate nivelurile”, a declarat Simion Berzoi, specialist în dezvoltarea afacerilor în cadrul Proiectului „Oraşe verzi durabile”.

Pentru început, EMIS va fi lansat într-un număr restrâns de instituții cu menire socială din Chişinău: şcoli, grădiniţe, spitale, pentru ca ulterior să fie extins la nivel urban. Instituțiile vor fi selectate în echipă cu autoritățile publice locale din Chişinău. În clădirile selectate urmează a fi instalate contoare smart care vor transmite continuu date despre consumul de energie pe platforma web www.emis.md.

EMIS a fost dezvoltat și lansat de PNUD în Croația în 2006 și este replicat în prezent în peste 13 000 de clădiri publice din această ţară. Ulterior, modelul EMIS a fost replicat și în Bosnia, Herțegovina, Serbia.

Proiectul „Oraşe verzi durabile pentru Moldova”, cu o durată de cinci ani, până în 2022, are un buget total de 2,72 de milioane de dolari, dintre care 2,64 de milioane sunt acordate de Facilitatea Globală de Mediu (GEF) şi 80 000 de dolari – de către PNUD Moldova.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md