21:23:25 26.04.2024
Stiri

Premierul canadian Justin Trudeau, despre avionul prăbușit în Iran. : „Avem informații din partea aliaților și ale serviciilor noastre că avionul a fost doborât de o rachetă sol-aer iraniană”

Știri 10.01.2020 12:31 Vizualizări1444 Autor: Ziarul National
Premierul canadian Justin Trudeau, despre avionul prăbușit în Iran. : „Avem informații din partea aliaților și ale serviciilor noastre că avionul a fost doborât de o rachetă sol-aer iraniană”


Premierul canadian Justin Trudeau a anunţat joi că mai multe surse din cadrul serviciilor de informaţii occidentale, inclusiv canadiene, afirmă că Boeingul 737, care s-a prăbuşit miercuri în apropiere de Teheran, a fost “doborât de o rachetă iraniană sol-aer”, probabil dintr-o eroare.

„Avem informaţii din surse multiple, în special ale aliaţilor noştri şi ale propriilor noastre servicii” care „indică faptul că avionul a fost doborât de o rachetă sol-aer iraniană. Aceasta nu s-a făcut poate intenţionat”, a declarat el într-o conferinţă de presă, informează CBC News.

Premierul Canadei a estimat că aceste ultime evoluţii „întăresc necesitatea unei anchete aprofundate în acest caz”.

„Aşa cum am spus ieri, canadienii au întrebări care merită răspunsuri”, a insistat Trudeau, potrivit France Presse, notează Agerpres.

Declarația premierului canadian a survenit după ce mai multe surse americane au dezvăluit că există o „probabilitate foarte mare” ca zborul 752 care a decolat miercuri de pe aeroportul din Teheran să fi fost doborât de sistemele antiaeriene ale Iranului.

Fără a se arăta la fel de explicit, preşedintele american Donald Trump îşi exprimase puţin mai devreme „îndoielile” cu privire la ipoteza unei defecţiuni mecanice.

„Am sentimentul că ceva teribil s-a petrecut”, declarase el, evocând o posibilă „eroare”.

Ulterior, Iranul a cerut Canadei să-i pună la dispoziţie informaţiile de care dispune despre un posibil tir cu rachetă iranian împotriva avionului ucrainean care se prăbuşise în ajun în apropiere de Teheran, potrivit AFP.

Într-un comunicat publicat ca „reacţie la unele regizări dubioase”, MAE iranian afirmă că „Republica Islamică Iran şi-a început ancheta cu scopul de a descoperi cauza căderii acestui avion în acord cu normele internaţionale şi reglementările” aviaţiei civile internaţionale.

Iranul, adaugă ministerul, „a invitat Ucraina în calitate de proprietară a aparatului şi Boeing, în calitate de fabricant al avionului, să participe la această anchetă”.

CITIȚI și VIDEO // Momentul în care avionul ucrainean ar fi fost lovit de o RACHETĂ. Detaliile care indică autenticitatea înregistrării

Un avion Boeing 737-NG al companiei Ukraine International Airlines s-a prăbuşit miercuri la scurt timp după decolarea de pe aeroportul Imam Khomeini din Teheran. Aparatul de zbor a căzut în apropierea aeroportului şi a fost cuprins de flăcări. 82 de iranieni şi 63 de canadieni se aflau la bordul avionului, a indicat şeful diplomaţiei ucrainene, Vadim Pristaiko, potrivit AFP.

De asemenea, la bord se aflau şi 11 ucraineni (doi pasageri şi nouă membri ai echipajului), zece suedezi, patru afgani, trei germani şi trei britanici.

Tragedia s-a petrecut în aceeași zi în care peste 12 rachete au fost lansate din Iran împotriva bazelor Ain al-Assad şi Erbil din Irak, unde sunt staționate forțe militare americane și aliate.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md