22:12:36 26.04.2024
Stiri

Maia Sandu: „Eu cred în continuare că noi am procedat corect atunci când ne-am asumat acea decizie de a merge într-o majoritate cu socialiștii pentru a salva țara de Plahotniuc”

Politică 09.01.2020 11:07 Vizualizări2936 Autor: Ziarul National
Maia Sandu: „Eu cred în continuare că noi am procedat corect atunci când ne-am asumat acea decizie de a merge într-o majoritate cu socialiștii pentru a salva țara de Plahotniuc”


După fuga lui Vlad Plahotniuc din R. Moldova, la începutul lunii iunie 2019, și o coaliție temporară între Blocul „ACUM” al Maiei Sandu și Andrei Năstase cu socialiștii susținuți de Igor Dodon, R. Moldova a ajuns totalmente la cheremul forțelor proruse. Cu toate acestea, fostul premier Maia Sandu nu regretă decizia de a se alia cu PSRM, pentru că, spune dânsa, „am scăpat țara de Plahotniuc”.

„Eu sper că nimeni nu-i duce dorul lui Plahotniuc. Eu cred în continuare că noi am procedat corect atunci când ne-am asumat acea decizie de a merge într-o majoritate cu socialiștii pentru a salva țara de Plahotniuc. Eram conștienți că poate să ne coste foarte mult această decizie, dar am fost gata să plătim acest preț, oricât de mare, credeam cu tărie că trebuia să scăpăm țara de Plahotniuc. În continuare cred că, indiferent de costuri, o să vedem care vor fi cele electorale, dar indiferent de aceste costuri, cred că noi am procedat corect când am format acea majoritate”, a declarat astăzi lidera Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Maia Sandu, într-o conferință de presă.

Reușita deciziei de a se alia cu socialiștii a fost faptul că „am reușit să-l alungăm pe Plahotniuc la propriu și la figurat”, afirmă Sandu, chiar dacă recunoaște că a coalizat pentru acest scop cu alți „corupți”.

„Astăzi, Plahotniuc nu influențează procesele în R. Moldova. Evident, următoarea etapă de curățire a țării de tot felul de corupți, nu numai de Plahotniuc, este un proces complicat și nu ne-am făcut niciodată iluzii. Nu poți să faci reformă autentică a justiției, să construiești instituții autentice de combatere a corupției în parteneriat cu corupții. Poate la etapa aceea mai puțin decât Plahotniuc, dar la fel de corupți”, a adăugat Sandu.

Fostul premier, demis după cinci luni de activitate de „partenerii” socialiști și de democrați, l-a acuzat pe colegul de bloc, deputatul Iurie Reniță, de „lipsă de respect față de oameni”, atunci când a declarat că are o înregistrare ce ar scoate în vileag nume sonore din „ACUM” care susțineau fervent o alianță cu socialiștii proruși în seara zilei de 7 iunie 2019, dar nu a făcut-o publică.

CITIȚI și Înregistrări SECRETE despre crearea alianței „ACUM” – PSRM. „Nume „sonore” din Blocul „ACUM”, care insistau, cu orice preț, să fie acceptate toate condițiile lui Dodon”. Lista miniștrilor propuși atunci de președinte

„Atunci când ai ceva de spus, spui până la capăt”, a declarat Sandu, adăugând că prima discuție „mai serioasă” cu socialiștii vizavi de o eventuală colaborare a avut loc „mai puțin de o oră” în seara zilei de 7 iunie la Parlament, când acolo au ajuns câțiva socialiști, iar lidera PAS le-a transmis că se tem de Plahotniuc și de aceea nu vin la discuții.

A doua zi, discuțiile ar fi durat doar „câteva minute”, până la vot, iar înțelegerea temporară între Blocul „ACUM” și PSRM venea de la PAS și PPDA. Totodată, membrii Guvernului Sandu erau în majoritate de la „ACUM”.

„Dacă e să revenim la acea discuție dacă a trebuit să mergem în parteneriat cu socialiștii, eu zic că da, pentru că am scăpat țara de Plahotniuc. Am avut un guvern în care o forță ce avea pe atunci doar 26 de mandate în Parlament a ajuns să dețină majoritatea miniștrilor. Să discutăm acum dacă nu am fost buni negociatori, nu știu dacă este tocmai corect”, a încheiat Maia Sandu.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md