07:00:21 27.04.2024
Stiri

CtEDO a condamnat Rusia în cazul RĂPIRII unui inspector fiscal al R. Moldova în regiunea transnistreană. Familia nu a știut nimic despre el timp de mai bine de un an și jumătate

Social 09.01.2020 13:17 Vizualizări1317 Autor: Ziarul National
CtEDO a condamnat Rusia în cazul RĂPIRII unui inspector fiscal al R. Moldova în regiunea transnistreană. Familia nu a știut nimic despre el timp de mai bine de un an și jumătate Adevărul
Ilie Cazac


Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CtEDO) a condamnat Federația Rusă în cazul răpirii, din anul 2010, a lui Ilie Cazac, angajat al Inspectoratului Fiscal din municipiul Tighina, localitate aflată sub controlul administrației ilegale de la Tiraspol.

Prin hotărârea în cauza Ilie Cazac și Stela Surchicean împotriva R. Moldova și Rusiei, făcută publică pe 7 ianuarie curent, CtEDO a obligat Guvernul Federației Ruse să achite 42 000 de euro cu titlu de prejudicii morale pentru reclamanți și 4 000 de euro cu titlu de costuri și cheltuieli pentru reprezentare.

Potrivit avocaților din cadrul Asociației „Promo-LEX”, care au reprezentat interesele reclamanților la Înalta Curte de la Strasbourg, Federația Rusă a fost recunoscută vinovată pentru tortură, violarea dreptului la libertate și siguranță, dar și a dreptului la un proces echitabil în cazul lui Cazac, încălcări produse în regiunea transnistreană a Republicii Moldova.

Cazul răpirii lui Ilie Cazac de către miliția transnistreană a fost făcut public de către mama acestuia la începutul lui 2010. Ilie Cazac, atunci în vârstă de 25 de ani, era angajat în cadrul Inspectoratului Fiscal din municipiul Tighina, iar pe 19 martie 2010 a fost „reținut” la Varnița, fiind acuzat de „înaltă trădare și spionaj în favoarea Republicii Moldova”.

Potrivit „Promo-LEX”, pe 9 februarie 2011, în urma unui „proces” închis, lipsit de drepturile elementare precum cel la avocat sau la întrevederi cu rudele, Ilie Cazac a fost condamnat la 14 ani de închisoare.

Timp de mai bine de un an și jumătate, părinții tânărului, avocați din cadrul Asociației „Promo-LEX”, dar și o serie de organizații internaționale au depus eforturi pentru eliberarea acestuia. În cele din urmă, Ilie Cazac a fost eliberat la 31 octombrie 2011, fiind „grațiat” de către așa-zisul lider al regiunii separatiste.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md