05:56:54 26.04.2024
Stiri

Intenția autorităților de a construi noi AEROPORTURI ar fi „iresponsabilă și RISCANTĂ”. Expert: „Asta seamănă a fi o comandă politică, care nu miroase bine”

Economie 03.01.2020 11:24 Vizualizări1971 Autor: Ziarul National
Intenția autorităților de a construi noi AEROPORTURI ar fi „iresponsabilă și RISCANTĂ”. Expert: „Asta seamănă a fi o comandă politică, care nu miroase bine”


Intenția actualei guvernări de a construi noi aeroporturi în R. Moldova ar fi iresponsabilă și riscantă, crede expertul în managementul finanțelor publice de la Centrul Analitic - Independent „Expert-Grup”, Dumitru Budeanschi.

„Există anumite interese ascunse și economice ale unor cercuri de interese, atunci când fără a avea calcule ferme, cineva vine și spune că noi vom construi în trei ani de zile... De ce la Nord, de ce la Sud? Care va fi locul lor în rețeaua de transport? Nimeni nu știe. Asta seamănă a fi o comandă politică, care nu miroase bine”, a spus Budeanschi pentru stopfals.md.

Și expertul în securitate, Dumitru Mînzărari, este de părere că aceste proiecte sunt politice.

„De ce un operator economic străin ar investi în aeroporturi, când riscul e mare, venitul, pe termen mediu și lung, e dubios sau chiar nu există? Pentru că nu e un proiect economic. E unul politic. Ce companie va accepta așa riscuri? Apoi, gândiți-vă, cine investește într-un proiect de infrastructură, într-o țară mică, cu piață mică de desfacere, cu corupție înaltă?”, se întreabă acesta.

În opinia sa, Kremlinul ar dicta construcția acestor aeroporturi în R. Moldova.

„Aeroportul Chișinău a raportat 2,8 milioane de pasageri. Aeroporturile medii au zeci de milioane de pasageri anual. Demografia Moldovei e proastă, cu perspective negative, deci fluxul în viitor nu are cum să crească. Companiile vor da faliment, foarte probabil. Fără a modela scenarii cum se transferă fluxurile de pasageri, cum se va manifesta competiția și cum se va stabili noul echilibru de preț, noi spunem povești. Va fi o companie forțată de guvernul rus să o facă. Sau căreia guvernul rus îi va compensa pierderile. Apropo, rușii practică să-și deghizeze companiile controlate de ei prin intermediul unor paravane occidentale. Mai multe aeroporturi ridică probabilitatea unei agresiunii de succes, extinde spațiul de opțiuni tactice și operative pentru Rusia, reduce costurile, atât monetare, cât și politice”, a punctat Mînzărari.

Sursa citată a adăugat că nu există riscul construcției unui aeroport militar, deoarece și un aeroport civil poate fi folosit și în scopuri militare.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md