08:31:58 26.04.2024
Stiri

Președinția ucraineană se așteaptă ca schimbul de prizonieri cu separatiștii din estul Ucrainei să aibă loc duminică

Știri 28.12.2019 20:00 Vizualizări1474 Autor: Ziarul National
Președinția ucraineană se așteaptă ca schimbul de prizonieri cu separatiștii din estul Ucrainei să aibă loc duminică


Schimbul de prizonieri între Kiev și separatiștii pro-ruși, agreat la summitul în format Normandia de la Paris, va avea loc duminică, 29 decembrie, potrivit unui anunț făcut de președinția ucraineană, informează AFP, preluat de Agerpres.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat sâmbătă că duminică se așteaptă la un schimb de prizonieri între Kiev şi separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei, o nouă etapă, care dacă va avea loc, va fi un nou pas spre rezolvarea acestui conflict armat, transmite AFP, potrivit sursei citate.

La 9 decembrie, după primul summit între preşedintele rus Vladimir Putin şi cel ucrainean, Volodimir Zelenski, sub mediere franco-germană, au fost anunţate o serie de măsuri, după trei ani de stagnare în procesul de pace: consolidarea încetării focului, schimb masiv de prizonieri până la sfârşitul lui decembrie, noi retrageri de combatanţi din trei zone până la finele lui martie 2020.

„Schimbul (de prizonieri) trebuie să aibă loc mâine. Deocamdată, identificarea tuturor persoanelor nu a fost încheiată”, a declarat Zelenski, potrivit unui comunicat al preşedinţiei ucrainene.

Schimbul de prizonieri fusese anunțat anterior în cursul zilei de sâmbătă și de Daria Morozova, mediatoarea guvernului autoproclamatei republici Doneţk, care a precizat că vor fi predate 55 de persoane de pe „frontul estic”, iar Kievul va elibera alte 87. Mediatoarea nu a dat nicio informaţie despre identitatea prizonierilor.

Cel mai recent schimb de prizonieri între Rusia și Ucraina a avut loc în septembrie și a fost primul semn de refacere a legăturilor dintre cele două state vecine după anexarea Crimeei în 2014.


Stiri relevante

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md